AKTUELNO

Jugoslovenska diva Milena Dravić, ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji. Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja.

Njene replike se i danas prepričavaju, a veliku slavu stekla je ulogama u filmovima: "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Foto: Tanjug/Ivica Vojnić

Dravićeva je na film došla slučajno, kada je 1959. prvi put napustila Beograd, i otišla kod tetke u Sarajevo. Zapazio je slovenački reditelj František Čap i dao joj ulogu u svom filmu "Vrata ostaju otvorena". Nakon toga su se nizali uspesi, koji su obeležili njenu bogatu karijeru.

Nepristojno pitanje

Nakon što je dobila ulogu u filmu "Sutjeska", legendarna glumica Milena Dravić otišla je sa ekipom filma "Misterije organizma" Dušana Makevejeva na filsmki festival u Kanu, gde se upoznala sa Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i njegovom suprugom, Joko Ono.

Milena je važila za damu izuzetnih manira, ali je bila čvrstog i nepokolebljivog stava. Američka novinarka je imala za glumicu jedno veoma škakljivo pitanje, koje je Milenu zateklo i zaprepastilo.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju? - glasilo je pitanje.

Milena se toliko iznervirala da je novinarku gađala pilulama, koje su joj bile pri ruci.

- Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska "Literaturna gazeta" je napisala da sam se neprimereno ponašala. Vraćam se iz Kana i Nikola Popović, direktor filma, kaže mi da neću moći da igram u "Sutjesci" - pričala je glumica.

Međutim, nakon godinu dana se sve promenilo, smirile su se strasti.

- Godinu dana je prošlo, Dragan i ja na moru, i ležimo na plaži, kad vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: "Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu - rekla je Milena.

Foto: Fonet

Autor: pink.rs