AKTUELNO

Porodica Nemanje Gudelja, zajedno sa velikim brojem Srba koji žive u južnom delu Španije, aktivno je doprinela stvaranju srpske parohije.

Porodica poznatog sportiste Nemanje Gudelja, uključujući majku Oliveru, oca Nebojšu, brata Dragišu i sestru Vanju, boravi u Sevilji. U junu, uz odobrenje Episkopa zapadno-evropskog Justina, aktivno su doprineli osnivanju srpske parohije čije centralno sedište se nalazi u Marbelji.

Prva sveta liturgija se održala u nedelju, 10. septembra, uz prisustvo naše zajednice koja živi u ovoj španskoj pokrajini. Parohiju u Andaluziji na južnom delu Španije je osnovao protojerej-stavrofor Dušan Erdelj.

Porodica Gudelj je godinama ktitor crkve. Zajedničkim snagama pokrenuli smo parohiju Svetog Nektarija u Bredi u Holandiji. Nakon nekoliko godina oni su se preselili za Španiju i zajedno sa drugim uglednim Srbima pokrenuli ideju za osnivanje parohije u Andaluziji. Porodica su koja je voli Gospoda i rado se odazivaju crkvenim događajima. Pre nekoliko godina Nebojša i Olivera bili su i kumovi crkvene slave u Bredi, priča sagovornik Kurira i dodaje:

Foto: Instagram.com/nemanjagudelj

Poznajem ih skoro 20 godina, još kada su deca bila mala. Nebojša i Olivera su živeli tiho, porodično i uvek se sa ljudima iz Crkve ponašali kao da su im familija. Dok su živeli u Holandiji dečaci i Vanja su nam dolazili na bogosluženje, svi smo se radovali kada dođu.Vrlo jasno je da se radi o jednoj poštenoj i dobroj porodici, koja je i svoje naslednike vaspitavala u duhu pravoslavlja, poštenja, skromnosti i sa izuzetnim akcentom na čuvanju srpske tradicije i kulture u zapadnoj evropi, rekao je otac Erdelj.

Ovim povodom kontaktirali smo i Nemanjinog oca, Nebojšu Gudelja.

Desio se prvi susret Srba u Andaluziji! Ujedno, u ime našeg naroda pokrajine Andaluzije, izrazili smo veliku želju da osnujemo parohiju u Andaluziji. Nadamo se da ćemo ostvariti naše želje i da ćemo parohijsko iskustvo našeg oca Dušana Erdelja, kao i sve lepe dolaske koje smo imali i videli u Holandiji i Belgiji, uspeti takođe da prenesemo na područje Andaluzije, rekao nam je kratko Nebojša.

Foto: Instagram.com/nemanjagudelj

Autor: Pink.rs