AKTUELNO

Na današnji dan pre tačno godinu dana napustio nas je glumački bard i miljenik pozorišne publike.

Bio je profesor, glumac, mentor, čovek za primer, jednostavno ljudina - tako su svedočili kolege glumci nakon što ih je zatekla informacija da nas je u 75. godini zauvek napustio Ivan Bekjarev.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Igrao je u velikom broju TV drama i kultnih serija, stekao je veliku popularnost igrajući likove Kurčubića ("Bolji život") i Despotovića ("Srećni ljudi"), ali sam je najviše voleo rolu upravnika logora Svetozara Vujkovića u seriji "Banjica". Njegova koleginica Svetlana Ceca Bojković za medije otkriva da će se najbliži prijatelji povodom godišnjice okupiti u njegovom legatu u Adligatu.

Setićemo se Ivana. Okupiće se ove nedelje u užem krugu njegovi prijatelji i supruga u prostoru gde je ostavio svoje uspomene nekim novim generacijama. Mi smo bili drugari i kolege pola veka, otkad smo primljeni u Jugoslovensko dramsko pozorište. Došli smo tamo kao "Bojanove bebe", zajedno smo i stasavali u tom pozorištu. I posle smo nastavili da se družimo - kaže Ceca i nastavlja:
Igrali smo zajedno u mladosti, posle sam ja otišla iz JDP. Kasnije nas posao nije mnogo spajao, poslednje što smo radili zajedno bilo je pre tri godine - jednu epizodu "Maminih sinova". Ali privatno smo se viđali i družili, on je bio čovek pun života i energije... Imam osećaj kao da je otišao juče. Izgubili smo velikog glumca, a divno je što ga Viktor Lazić i Adligat na ovaj način čuvaju od zaborava.

Foto: Pink.rs

Bekjarev je tokom života sam odabrao predmete za svoj legat. Adligatu je predao najznačajnije što je imao. Diplomu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Oktobarsku nagrada grada Beograda, plakete Zlatnog ćurana, Zemunsku povelju za građanske zasluge i veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je dobijao prethodnih decenija. Adligat je preuzeo i njegovu biblioteku, više od 130 knjiga s posvetama, između ostalog Pere Zupca, Mome Dimića, Miloša Šobajića, Vide Ognjenović, Dragoslava Mihailovića, Mire Stupice, Radomira Putnika...

Izvanredna građa koju je Bekjarev poklonio imaće veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta i celog ovog vremena. U legatu su čak i originalni kostimi i rekviziti s predstava, kao na primer dva kostima koja su nosili on i Predrag Ejdus u predstavi "Autsajderi". U legatu Ivana Bekjareva mogu se naći i njegove članske karte za Zvezdu, čiji je strastveni navijač bio do smrti. Fudbalska lopta na koju su se potpisali svi fudbaleri Gane sa Svetskog prvenstva. Porodične fotografije, ali i slike s predstava i glumačkih druženja. Jedna od najboljih privatnih video-arhiva snimljenih pozorišnih predstava. Posebno mesto ima fotografija s najboljim teniserom sveta, Novakom Đokovićem.

Foto: Beta/Branislav Božić, E-Stock/Mirko Rodić, Logo

Uz najavu, posetioci mogu da pogledaju legat Ivana Bekjareva u četvrtak, petak i subotu.

Autor: P.R.

#Ivan Bekjarev