AKTUELNO

Goran Bregović na jednom od svojih albuma pisao je o svojoj velikoj ljubavi, koja će mu u sećanju ostati doveka.

On je gostujući u jednoj emisiji ispirčao svoje viđenje rata u Jugoslaviji, otkrio kako se osećao kada su mu pretili ubistvom pre jednog koncerta, ali se i vrlo emotivno prisetio velike ljubavi svojih roditelja koji su se razveli zbog jednog očevog velikog poroka.

Nisam imao neprijatelje u tom ratu. Evo stavite me sad i na koga da okrenem pušku... To nije bio moj rat, nisam ga razumeo kao moj rat. Moguće je da bih sa zadovoljstvom otišao i poginuo za neki rat koji smatram svojim. Ništa od ciljeva tog rata nije bio moj cilj. Ja sam se rodio u državi koja je gajila zajednički jezik, sa nestankom te države nestao je i jezik na kome sam pisao. Ja danas ne pišem na našem jeziku, kada pišem, pišem na romskom. Moji horski komadi su na izmišljenom jeziku - rekao je Bregović.

Istakao je da je iz tog rata izašao sa jednakom štetom kao i ovi što su bili direktne žrtve.

Foto: Fonet

- Ja verovatno umesto da idem kod psihijatra ja pišem ovakve stvari. To je nešto što me goni kao sudbina, nešto što ne mogu da izbegnem - rekao je Bregović.

Kada je Bijelo dugme 2005. trebalo da održi koncert na Koševu stigao je glas da neki ljudi prete da će ga ubiti snajperom.

U tom trenutku sam dolazio iz Koreje. I šta je trebalo da zapucam iz Koreje u Sarajevo da bi me neka budala ubila snajperom. Onda je šef policije rekao – samo ja imam snajper, nema ko drugi.

U jednom trenutku govoreći o porocima, dostakao se priče o alkoholu.

Moji roditelji su se jako voleli. Otac je bio vojno lice i mnogo je pio. Njih dvoje su se razveli baš zbog toga. A bila je to velika ljubav. Kada se moja majka razbolela od leukemije bila je u bolnici u Splitu, u gradu u kome je moj otrac živeo sa drugom ženom. Ta njegova druga žena mi je pričala da je moj otac nestajao iz kuće noću. Ona ga je jednom pratila i videla kako se on iskrada i odlazi do bolnice u kojoj je moja majka umirala. Tu bi celu noć napolju sedeo ispod prozora sobe u kojoj je moja majka umirala i pušio celu noć. On je tad već bio izlečen od alkoholizma ali kada je moja majka umrla on se vratio na selo i zasadio vinograd. Onda je počeo ponovo da pije. Pio je hiljadu litara vina godišnje, toliko je davao taj vinograd. I uglavnom je to vino pio sam. Ako ima tužna priča za ilustraciju za veliku ljubav koja je propala zbog alkohola, to je ta priča iz moje porodice - rekao je Bregović u emisiji"Živa istina".

Foto: Tanjug/Milutin Marković

Autor: pink.rs