AKTUELNO

Ostavili su neizbrisiv trag na domaćoj javnoj sceni.

Godina za nama svakako će ostati upamćena i po velikim tragedijama koje su pogodile domaću javnu scenu, kada su nas mnoga velika imena napustila. U 2019. godini prolilo se mnogo suza, a na večni počinak ispraćeni su sa ogromnom tugom i bolom: kralj narodne muzike Šaban Šaulić, zvezda devedesetih Dalibor Andonović Gru, glumci Mihailo Miša Janketić, Marko Nikolić, Igor Pervić, Zoran Rankić, kojeg javnost pamti po ulozi Popare, novinarka Dragana Tripić, komičar, glumac i imitator Branislav Petrušević Petrući, novinar i brat pevača Marka Bulata, Igor Bulat, kao i nekadašnji reper i član grupe "187", Bane Kovačević.

Velikan domaćeg glumišta Marko Nikolić preminuo je na samom početku 2019. godine. Naime, 2. januara u svojoj 73. godini napustio nas je veliki glumac, a za sobom je ostavio ćerku Minu i veliki broj uloga po kojima će biti upamćen. Godinama se borio sa opakom bolešću, a ostao je upamćen prvenstveno po ulozi Gige Moravca u seriji ''Bolji život''. Marko Nikolić sahranjen je 5. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Foto: E-Stock/Katarina Mihajlović

Šaban Šaulić, koji je bezvremenim hitovima ostavio neuzbrisiv trag na muzičkoj sceni, poginuo je 17. februara u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, u gradu Bilefeldu, u severozapadnom delu Nemačke, vraćajući se sa nastupa. Tom prilikom, nastradao je i njegov muzičar Mirsad Kerić, dok je povređen i njegov kum Slobodan Boban Stojadinović. Iako je Šaulić odmah s mesta nesreće helikopterom prevezen do bolnice, lekari koji su uložili sve napore da ga održe u životu, u tome nisu uspeli. Šaban je sahranjen 22. februara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju uz pesmu ''Ne plači dušo'', a njegova porodica teško je podnela ove teške trenutke. Estrada je bila zavijena u crno zbog odlaska najvećeg, a njegove kolege nisu krile tugu i bol zbog tragične smrti legende narodne muzike.

Foto: Pink.rs

Glumac Igor Pervić preminuo je 23. aprila u 52. godini u svom stanu posle duge bolesti. Njega je, poput njegovog kolege Nebojše Glogovca, odneo težak maligni tumor. Igor je otvoreno pričao o svojoj borbi sa heroinom, a već sa 13 godina ušao je u pakao droge, iz kog je izašao uz pomoć roditelja - balerine Lidije Pilipenko i pozorišnog i književnog kritičara Muharema Pervića. Lečio se u prestonici Velike Britanije, a njegovim najbližima tada nije bilo nimalo lako zbog njegovih problema.

Foto: E-Stock/Aleksandar Bačlija

Bard domaćeg glumišta Mihailo Miša Janketić preminuo je 15. maja u 80. godini posle duge bolesti. Miša je iza sebe ostavio suprugu i četvoro dece, bezbroj pozorišnih i filmskih ostvarenja, a sahranjen je 18. maja u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Janketić je na svom poslednjem rođendanu obećao porodici da će doživeti još jedan, a preminuo je devet dana pre nego što ga je dočekao.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pink.rs

Poznati novinar i voditelj Igor Bulat preminuo je 29. jula u 48. godini nakon borbe sa kratkom i teškom bolešću. Naime, Igor je samo nekoliko meseci nakon što mu je dijagnostifikovan rak jetre preminuo, a njegov brat, pevač Marko Bulat nije mogao da sakrije neopisivu tugu za njim, pa se potresnim rečim oprostio od brata. Igor je sahranjen na beogradskom groblju Orlovača, a do večne kuće ispraćen je pesmom njegovog dugogodišnjeg prijatelja Dina Merlina ''Ptica bijela''. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Foto: Pink.rs

Slavni srpski reper koji je slavu stekao devedesetih godina Dalibor Andonov, poznatiji pod kao Gru, poginuo je 9. septembra u Zemunu, nakon što je prilikom vožnje kajta upao u vodu. Gru je iza sebe ostavio suprugu Danicu, i dva sina Vuka i Relju. Ova vest o iznenadnoj smrti repera (46) pogodila je čitavu muzičku scenu, a Gru je sahranjen 12. septembra na beogradskom groblju Orlovača.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanjug

Poznata novinarka Dragana Tripić 24. oktobra izvršila je samoubistvo u svom stanu u Mirijevu, a njeno beživotno telo pronašla je njena ćerka. Kako se navodilo, ona je ostavila i oproštajno pismo čiji sadržaj nije poznat. Kao glavni razlog za Draganino samoubistvo navode se problemi zbog otplate kredita i depresija. Sahranjena je 29. oktobra na beogradskom groblju Lešće.

Foto: Pink.rs/O.Bogdanović

Glumac i komičar Branislav Petrušević Petrući, uz kojeg se smejala cela Srbija, preminuo je iznenada 9. novembra u svom domu. On je svojoj supruzi Nadi umro na rukama, a kako je ona tada otkrila, on je poplaveo i počeo da se guši, nakon čega je preminuo, a njeni pokušaji da ga reanimira bili su bezuspešni. Glumac je kremiran, a njegova porodica, prijatelji i kolege od njega su se oprostili na Novom groblju.

Foto: Pink.rs, E-Stock/Miloš Rafailović

Nekadašnji član rep grupe 187 Bane Kovačević preminuo je 26. novembra nedugo nakon svog rođendana, u 41. godini. O njegovoj borbi sa teškom bolešću malo se znalo, a nakon što je imao operaciju u Kliničkom centru Srbije, obratio se javnosti fotografijom kojom je poručio da je sve proteklo u najboljem redu, te da je pobedio bolest. Međutim, Bane, koji je javnosti poznat i po vezi sa pokojnom Ksenijom Pajčin, nedugo nakon toga izgubio je životnu bitku. Sahranjen je na groblju Lešće 2. decembra.

Foto: Facebook.com/Bane Kovacevic, Pink.rs/D. Božović

Televizijski i pozorišni glumac, književnik i aforističar Zoran Rankić preminuo je 9. decembra u Beogradu u 84. godini posle duge i teške bolesti. Desetak dana pre toga imao je težak moždani udar. Čuveni Popara umro je u staračkom domu, a od porodice je imao samo sestru. Rankić će javnosti ostati upamćen po ulozi Žarka Popare u seriji "Srećni ljudi" i ulozi Nikole Kalabića u seriji "Poslednji čin".

Foto: Printscreen YouTube, Pink.rs

Autor: M. K.

#Dalibor Andonov Gru

#Dragana Tripić

#Tragedija

#Šaban Šaulić

'