AKTUELNO

U Opštini Novi Beograd danas je promovisana "Država na dugme" povodom predstavljanja usluge ePisarnice na portalu eUprava, a ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević istakla je da sada postoji više od 2.000 usluga koje mogu da se obavljaju preko ePisarnice.

"Ova ePisarnica je nešto što će umnogome ubrzati postupke. Tu ne mislim samo na predavanje, već i na obrađivanje zahteva, kao i još neke radnje koje zahtevaju vreme poput potpisivanja, pečatiranja, dostavljanja, a ovim softverom je predviđeno i zakonski određeno vreme za rešavanje po žalbi", rekla je Žarić Kovačević.

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Ona je navela da će građani putem ePisarnice moći da prate u kom je statusu njihov predmet.

"Takođe službenici će moći da obaveste građane, putem mejla ili telefonom, u kom stadijumu se nalazi zahtev", rekla je Žarić Kovačević i podsetila da je ovu uslugu započela predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dok je bila na poziciji predsednice Vlade.

"Pozivam sve građane da koriste ePisarnicu i softvere koje država nudi, a mi ćemo nastaviti da idemo u korak sa inovacijama", navela je Žarić Kovačević.

V. d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović je rekao da je na portal eUprave registrovano više od 2,3 miliona građana, a da od tog broja više od 850.000 poseduje sertifikat ConsentID.

"Od tih 850.000 više od 200.000 koristi potpis u Cloudu. Oni koji poseduju ConsentID mogu čak i one najkomplikovanije poslove da završe sa državom elektronski, potpuno sigurno i pouzdano, brzo, od svojih kuća", istakao je Latinović.

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

Dodao je da Kancelarija sve radi za dobrobit građana i da je posebno ponosan kada dobije pozitivne komentare građana.

Predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić izjavila je da će ova usluga ubrzati procese prijema i obrade dokumenata.

"Novi Beograd je lokalna samouprava koja poštuje vreme naših dragih privrednika i građana i omogućili smo im da sve procedure koje se inače obavljaju u našoj opštinskoj ustanovi ubuduće obavljaju onlajn. Svakako, svi građani koji žele da podnesu zahtev u papirnom obliku moći će to da učine", rekla je Nikolić.

Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

On je pozvala sve građane da se registruju za korišćenje usluga eUprave.

ePisarnica je usluga na Portalu eUprava (euprava.gov.rs) koja omogućava elektronsku razmenu podataka i dokumenata između građana ili privrede i organa uprave.

Iz eUprave navode da državni, pokrajinski i lokalni organi prelaze na elektronsko kancelarijsko poslovanje i tako mogu da primaju zahteve, razmenjuju dokumenta, potpisuju i pečatiraju akta elektronskim putem i dostavljaju ih u jedinstvene elektronske sandučiće podnosilaca na Portalu eUprava.

Iz eUprave naglašavaju da građani više neće morate da istražuju pred kojim organom mogu da ostvare neko pravo ili izmire obavezu, jer će preko ePisarnice zahtev uvek stići na pravo mesto, pošto sistem prepoznaje koji je organ nadležan čak i ako je zahtev upućen na pogrešnu adresu.

Autor: Dalibor Stankov