AKTUELNO

Prvog dana preko portala eUprave podneto je 3.820 zahteva za upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda za svih 17 predškolskih ustanova na teritoriji grada, izjavila je Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Ona je za Tanjug rekla da se, kao i prethodne četiri godine, za beogradske predškolske ustanove zahtevi podnose isključivo elektronskim putem, putem portala eUprava.

- Prvi i osnovni preduslov jeste da roditelj ima nalog na Portalu eUprava. Usluga se pokreće prijavom na portal korisničkim imenom i lozinkom i u svega par koraka unoseći osnovne podatke o roditeljima i detetu - rekla je Marić za Tanjug.

Navodi da je usluga eVrtić namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove, među njima i beogradske, pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

- Prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze na neki od šaltera - objasnila je Marić.

Prijavljivanje traje do 17. maja, a po završetku konkursa, 10. juna, u predškolskim ustanovama će izaći preliminarne liste upisane dece u željene predškolske ustanove.

- Roditelji čija deca ne budu primljena po konkursu ili ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije o tome gde im je dete raspoređeno mogu da predaju žalbe od 10. do 19. juna. Upisne komisije razmatraće žalbe roditelja od 20. do 28. juna - rekla je Marić.

Liste će biti objavljene u predškolskim ustanovama i na sajtu Gradskog sekreterijata za obrazovanje i dečju zaštitu.