AKTUELNO

Muzej automobila u Beogradu, a koji je zaostavština bivšeg ministra kulture ove zemlje i jednog od osnivača Srpske napredne stranke Bratislava Petkovića, prinudno se seli iz centra prestonice direktnom krivicom gradonačelnika Aleksandra Šapića, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Nije to, kako mnogi tvrde, posledica nemara i neznanja Šapića i njegove sekretarke, već smišljeni izliv Šapićeve mržnje i netrpeljivosti prema Srpskoj naprednoj stranci, koju on očigledno više ne može da kontroliše i skriva - rekao je Đurđev.

On smatra da je Muzej automobila životni legat pokojnog Petkovića koji je nesebično ostavio svojoj državi i narodu, a prema kome se Šapić odnosi kao prema buvljoj pijaci.

- Reč je o retkim i vrednim vozilima na kojima bi pozavideli muzeji mnogo većih evropskih prestonica. Šapićevo politikanstvo se prelilo sa polja politike na polje kulture, na polje vitalnih gradskih i državnih interesa, i to je nedopustivo - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige objasnio je i odakle potiču Šapićevi, kako Đurđev kaže, antinaprednjački sentimenti.

- Šapićeva politička partija je bila propali projekat, on se u političkom smislu spasio utapajući se u Srpsku naprednu stranku, ali je brzo pokazao zavist prema ljudima koji su tu partiju gradili i razvijali godinama. Njemu je sve jasnije da neće ostati na mestu gradonačelnika Beograda, kao i da se nije pokazao ni dovoljno stručnim ni lojalnim ni pouzdanim da dobije ministarsku fotelju. Vinston Čerčil ni u vreme najtežeg rata Britanaca sa Nemcima nije hteo da sreže budžet za kulturu ni za funtu, a Šapić u vreme najvećeg prosperiteta Srbije u moderno doba pokazuje potpuni nemar prema nacionalnom blagu - zaključuje Đurđev.