AKTUELNO

Tradicionalno kao i svake godine, Unija pekara Srbije, organizuje pravljenje i lomljenje najveće česnice u Srbiji, najavio je u Novom vikend jutru kod Jovane Jeremić na TV PINK, Zoran Pralica, predsednik Udruženja pekara Srbije.

Pralica je rekao da su lomljenje Božićne česnice uveli još 1991. godine, kao i da se od tada to svake godine tradicionalno obavlja.

- U određenim vremenima bilo je jako teško održati tradiciju, ali borili smo se i uspeli smo da je održimo više od 30 godina. Danas imamo čast da pozovemo sve građane Beograda da dođu sa decom i da obeležimo taj trenutak - rekao je Pralica.

Foto: Pink.rs

Kako kaže, podeliće čak 33 zlatnika, što Unija pekara Srbije priprema za našu decu i sve ljude u Srbiji.

- Donirano je još 9 zlatnika za Kosovo i Metohiju, pored ovih 33. Preduzeće AS Braća Stanković je darodavac svih 33 zlatnika i za Beograd i za Kosovo. Mi ćemo mališanima sutra prirediti nezaboravno jutro, sa preko 3, 4 hiljade paketića, balona, krstića - rekao je on.

Kako kaže, videćemo ko će biti srećne ruke da izvuče zlatnike i da ih ponese kućama.

Foto: Pink.rs

- Česnica je u prečniku 3, 60 metara ima oko 7000 jufki, a u njima se nalaze zlatnici. Ko bude imao sreće, zlatnik će biti njegov - rekao je Pralica.

Ističe da svih preko 70 hiljada ljudi koji rade u pekarstvu, i koji rade i dan i noć, obeležavaju ovaj dan kao najveći dan. Dodaje da sa druge strane žele da uvek budu deo nečega što bi bilo utkano u nacionalno, u porodicu i da funkcionišemo kroz porodicu.

Autor: