AKTUELNO

Zbog planiranih toplovodnih i elektro radova na teritoriji glavnog grada koji će se izvoditi od sutra, doći će do usporavanja saobraćaja. Na Novom Beogradu nastavlja se rekonstrukcija toplovoda, dok "Elektromreža Srbije" izgrađuje kablovski vod i trafostanicu duž Bulevara despota Stefana i Višnjičke ulice.

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" od sutra nastavlja radove na rekonstrukciji distributivnih toplovoda M1, M2 i M3 na teritoriji Novog Beograda. Postojeći su stari više od 40 godina i zbog lošeg stanja dešavale su se havarije, kada je bez grejanja ostao veliki broj korisnika (oko 300 predajnih stanica). Da bi se sprečili kvarovi i obezbedilo kontinualno snabdevanje postojećih potrošača, ali i priključenje novih, povećava se kapacitet sa postojećeg toplovoda DN600 na DN800. Radovi su započeti 2020. godine, a planirani završetak na sva tri magistralna toplovoda je do kraja 2023.

"Elektromreža Srbije" nastavlja radove na izgradnji 110 kV kablovskog voda između trafostanice "Beograd 1" u Ulici Husinskih rudara i "Beograd 6" u Hilandarskoj ulici, kojim će se zameniti postojeći uljani kabl postavljen 1969. godine, a koji je pri kraju eksploatacionog veka. Ugradnjom novog obezbediće se pouzdanost u snabdevanju električnom energijom centralnog dela Beograda, kao i Karaburme. U prethodne dve godine ugrađen je kabl duž ulica Marijane Gregoran, Vojvode Micka Krstića, dela Višnjičke i u Ulici Milana Kašanina, a do kraja septembra 2023. godine planiran je završetak preostalih radova u Višnjičkoj ulici, duž Bulevara despota Stefana, te u Palmotićevoj i Hilandarskoj ulici.

S obzirom na veliki broj najavljenih obimnih radova na uličnoj mreži, Sekretarijat za saobraćaj je zimski period iskoristio za koordinaciju radova koji najduže traju. Pre svega, ovo se odnosi na radove "Elektrana" na Novom Beogradu i "Elektromreže". Prema planovima, ovi radovi traju duže od sedam meseci i ne mogu se uklopiti u letnji period kada je smanjen obim saobraćaja. Zato je odlučeno da će, u skladu sa vremenskim uslovima, radovi započeti sutra i to tako što će "Beogradske elektrane" nastaviti radove na magistralnom toplovodu M2 u Ulici Milutina Milankovića i na M3 u Antifašističke borbe, a "Elektromreža Srbije" u Bulevaru despota Stefana, od Milana Kašanina prema Cvijićevoj ulici.

UREĐENjE ULICA

Sa izgradnjom toplovodne i elktro mreže, dolaskom lepšeg vremena trebalo bi da se nastavi velika ulaganje u rekonstrukciju brojnih saobraćajnica u gradu. Kako je ranije istakao gradonačelnik Aleksandar Šapić, u planu je da tokom 2023. godine u prestonici bude uređeno oko 100 ulica.

Autor: