AKTUELNO

Tasteri se pravilno koriste ako se vrši najava jednim pritiskom dugmeta na tasteru koje za to namenjeno.

Nervozno cupkanje ljudi koji čekaju da pređu ulicu, gledanje na sat i "huktanje" svakodnevna je slika sa prestoničkih ulica. Neretko možete videti i one nervoznije građane koji "legnu" na taster na semaforu, nadajući se da će se zeleno svetlo što pre upaliti. Ipak, koliko zapravo znamo čemu tasteri služe i da li ih pravilno koristimo?

- Postoje tri tastera u celom Beogradu za koje znam da rade. Jedan se nalazi u Kameničkoj ulici, drugi kod Studentskog grada, a treći kod pošte u Ulici pilota Mihajla Petrovića. U pitanju su oni standardni, žuti tasteri. Kada ih pritisnete, svetlo se promeni u roku od nekoliko sekundi. Za sve ostale mi nije jasno čemu služe, s obzirom na to da ne menjaju vreme čekanja na semaforu - priča naša sagovornica Jelena.

Kako su za Telegraf.rs objasnili iz Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, postoje tri vrste tastera - pešački, oni namenjeni slepim i slabovidim osobama, kao i "integrisani" odnosno oni koji obavljaju obe funkcije.

Pešački tasteri služe najpre da pešaci preko njih pošalju informaciju koja će im omogućiti brži prelazak ulice.

- Oni predstavljaju elemente spoljne opreme svetlosne saobraćajne signalizacije, koji se postavljaju na lokacijama na kojima svetlosna signalizacija funkcioniše u detektorskom modu, odnosno u zavisnosti od saobraćajnog opterećenja u realnom vremenu. To su elementi preko kojih pešaci upućuju zahtev semaforskom upravljačkom uređaju za dodelu zelenog signala na određenom pešačkom prelazu - objašnjavaju.

Ovi elementi nisu standardizovani tehničkim standardima tako da se razlikuju u zavisnosti od proizvođača.

- U principu svi tasteri sadrže dugme čijim se pritiskom generiše električni signal, a isti se upućuje semaforskom upravljačkom uređaju. Pešački tasteri starije generacije nemaju nikakvu potvrdu prihvaćene najave pešaka, dok tasteri novije generacije imaju zvučnu potvrdu ili potvrdu svetlosnim signalom ili potvrdu i zvučnim i svetlosnim signalom.

Druga vrsta tastera namenjena je slepim i slabovidim osobama.

- Uređaji koji emituju signale za slepe i slabovide osobe mogu imati na sebi integrisan pešački taster, pa obavljaju i funkciju najave pešaka i funkciju emitovanja signala namenjenih slepim i slabovidim osobama. Međutim, postoji i drugi tip uređaja koji ima samo funkciju emitovanja signala za slepe i slabovide osobe, a nema funkciju najave pešaka. Takvi uređaji se ugrađuju na lokacijama na kojima najava pešaka nije potrebna jer se zeleni signal za pešake aktivira u svakom ciklusu, ali je i u tom slučaju potrebno obezbediti signale slepim i slabovidim osobama - navedeno je iz Sekretarijata.

Pravilno korišćenje tastera

Iako ne postoji tačno zabeležen podatak kada su u Beogradu postavljeni prvi tasteri, može se reći da su isti u Beogradu u upotrebi od sedamdesetih godina prošlog veka.

- Uloga pešačkih tastera je ta da omogućavaju pešaku da izvrši najavu na pešačkom prelazu kako bi semaforski uređaj imao informaciju da postoji zahtev pešaka za prelazak na pešačkom prelazu i da u skladu sa algoritmom detektorskog rada po kom funkcioniše raskrsnica, tom pešačkom prelazu dodeli zeleno vreme.

Takođe, da biste pružili informaciju, potrebno je da pritisnete jednom dugme.

- Tasteri se pravilno koriste ako se vrši najava jednim pritiskom dugmeta na tasteru koje za to namenjeno. Ne postoje druge opcije korišćenja pešačkih tastera. Ako pešaci ne izvrše najavu na tasterima, a ako je po algoritmu funkcionisanja raskrsnice najava potrebna, onda zeleni signal za pešake neće biti aktiviran - kažu iz Sekretarijata.

U gradu više od 500 tastera

Broj pešačkih tastera na semaforizovanim raskrsnicama u Beogradu je oko 550. Kako nam je rečeno, u planu je i zamena postojećih tastera.

- Modernizacijom uređaja i opreme na 322 semaforizovanih raskrsnica u Beogradu planira se zamena postojećih tastera na raskrsnicama obuhvaćenim projektom, kao i dodatna ugradnja novih. Za tu namenu planirano je hiljadu tastera. Broj tastera se stalno povećava, jer se generalno pri svakoj semaforizaciji ili modernizaciji raskrsnica standardno projektuju i ugrađuju pešački tasteri. Naravno postoje lokacije gde najava pešaka nije
potrebna i tada se tasteri ne ugrađuju. Na takvim lokacijama se mogu projektovati i ugrađivati uređaji koji emituju signale za slepe i slabovide osobe.

Nivo opremanja raskrsnica pešačkim tasterima i opremom koja emituje uređaje za slepe i slabovide zavisi od lokacije koja je predmet obrade i definiše se projektnim zadatkom Naručioca i opredeljenjima projektanata.

Autor: