AKTUELNO

Ako želite da budete fit, postoje tri namirnice koje bi trebalo izbegavati rano ujutru, savetuju nutricionisti.

Mnogi vode bitku sa viškom kilograma, i pridržavaju se raznih pravila i saveta, kako bi postali i ostali fit. Doručak je posebno važan kod zdrave i izbalansirane ishrane, ali neke namirnice mogu i te kako uticati na liniju ako se konzumiraju rano ujutru.

Nutricionisti savetuju da doručak nikako ne treba preskakati, ali treba voditi računa o namirnicama koje mogu imati loš uticaj na organizam, ako se jedu pre 10 sati ujutru.

Maslac

Iako sadrži puno vitamina, među kojima su najvažniji A i E, osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno da utiču na srce i krve sudove i doprinesu gojenju.
Umesto toga nutricionisti predlažu maslac od kikirija, jer smanjuje osećaj gladi.

Jogurt sa malim procentom masnoća

“Lajt” namirnice posebno se kupuju kada se vodi računa o ishrani, ali to nije uvek pravo rešenje. Stručnjaci tvrde da mlečni proizvodi sa malim procentom masnoća ne sadrže dovoljno proteina i upravo zbog toga će se brže osetiti glad.

Istraživanja su pokazala da jogurt s većim procentom masnoća doprinosi gubitku kilograma, za razliku od njegove „lajt“ varijante.

Ceđeni sok

Nutricionisti tvrde da većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni sok, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak, kao i konzumaciju uopšte.

Jedan od razloga što unos sokova ne doprinosi mršavljenju je i taj što mnogi ljudi dok ne žvaću hranu nemaju osećaj da su išta uneli u organizam, pa brzo požele da pojedu nešto „konkretno“, piše Magazin novosti.

#doručak