AKTUELNO

Stanari nisu krivi zbog bahatog investitora, koji će morati da, ukoliko šteta ne može da se sanira, napravi novu zgradu i porodicama u njoj da stanove, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda za Pink.

Juče je došlo do urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru. Stanari su brzo evakuisani, a na sreću nije bilo povređenih. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je upravo to i najvažnije – da nije bilo ljudskih žrtava u incidentu koji je vrlo lako mogao da se završi tragično.

Vesić je rekao da je urušena zgrada imala sedam stanova, od čega je šest imalo stanare.

- Četiri porodice smeštene su u hotel „Slavija“, ostale su imale svoj smeštaj. Dobiće interventnu pomoć Centra za socijalni rad, biće im iznajmljeni isti ili veći stanovi, što će preko opštine platiti investitor, dok se ne sanira zgrada – kaže Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje šta podrazumeva saniranje štete, zamenik gradonačelnika kaže da on ne može da odgovori.

- Stručnjaci će odgovoriti kako će se sanirati šteta i da li će to uopšte biti moguće ili će se graditi nova zgrada. Ja očekujem da u toku dana naša građevinska inspekcija podnese krivične prijave protiv svih odgovornih, a odgovoran je prvo investitor, a onda i nadzor – rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodaje da će odgovorni morati da odgovaraju, a da će grad insistirati kod Ministarstva da podrži da inženjerska komora oduzme licence onima koji su u ovakvim radnjama učestvovali.

- I za fizička lica će biti uvedena polisa odgovornosti, iz nje se naplaćuje šteta. Pojedini investitori, nažalost, angažuju fizička lica, uglavnom penzionere, pa ćemo tražiti tu polisu profesionalne odgovornosti – rekao je Vesić.

Ukoliko saniranje štete ipak nije moguće, od investitora će biti zatraženo da stanarima ustupi nove stanove.

- Investitor će morati da napravi novu zgradu, i da im da stanove u njoj - rekao je Vesić. Na pitanje "Šta ako kaže da nema novac", odgovorio je:

Pa kako ima novac da gradi, a nema za štetu? To ćemo sve da vidimo, nećemo gatati šta će se desiti.

Foto: Čitalac portala pink.rs

Kaže da su stanari primetili da se nešto čudno dešava, da su upozorili investitora, i čuli da je "sve u redu".

- Trebalo je da upozore inspekciju, sada će drugi državni organi raditi svoj posao. Inspekcija, nažalost, ne može preko 2.800 gradilišta da obiđe sama, molba je svima koji primete nešto na gradilištu da pozovu inspekciju. Stanari ništa nisu krivi zbog bahatog investitora, obaveza grada i opštine je da stanu iza njih i zaštite ih - rekao je on.

Ispred zgrade su i policija i komunalci, jer u nju ne sme da se uđe. Hitno se popunjava jama i kada to bude gotovo, Sektor za vanredne situacije MUP-a daće dozvolu da stanari bezbedno uđu i iznesu svoje stvari.

#Goran Vesić

#Vračar