AKTUELNO

Stavljanje na "crnu listu" kompanija koje ne poštuju predviđene rokove za izvođenje radova u Beogradu trebalo bi da doprinese da se napravi razlika između preduzeća koja rade dobro i onih koja ne ispunjavaju svoje obaveze, što bi, ujedno, trebalo i da omogući da se poslovi završavaju na vreme.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će sve kompanije koje budu kasnile sa radovima biti stavljene na "crnu listu" i da nijedna od njih više neće dobiti posao u gradu.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da bi uvođenje takve liste bilo dobra stvar, jer bi se na taj način pravila razlika između firmi koje rade dobro i onih koje ne poštuju rokove.

On kaže da su kašenjenje, probijanje rokova, kao i angažovanje radnika na crno i nekvalitetna gradnja razlozi zbog kojih se kompanije mogu naći na "crnoj listi", nakon čega neće moći da dobiju posao u gradu.

Dodaje da ima kompanija koje je trebalo već da se nađu na toj listi, zbog angažovanja radnika na crno, odsustva propisanih zaštitnih mera, angažovanja inženjera sa problematičnim licencama...

Rodić smatra da je potrebno odrediti kriterijume na osnovu kojih će kompanije biti svrstane na "crnu", pa i na neku vrstu "bele" liste, u šta bi, dodaje, trebalo da bude uključena i struka.

On ističe da su osnovni kriterijumi za kompanije koje dobro rade upravo - rok i kvalitet.

-Na istoj listi, mogu da budu i one firme koje nakon ukazivanja na nepoštovanje pravila, u kratkom roku uklone probleme - objašnjava Rodić.

Rukovodilac Centra za podršku investicijama PKS Ðorđe Andrić kaže da su svesni različitih problema koji se javljaju u građevinskoj industriji i da se PKS trudi da izađe u susret članicama i pomogne im da reše svoje probleme.

Najavljujući uvođenje "crne liste", Vesić je rekao da će gradski funkcioneri već od narednih dana biti uključeni u organizaciju sastanaka sa kompanijama.

-Mi plaćamo svoje obaveze tačno u dan, ali i kompanije imaju obavezu da radove urade kvalitetno, da ne kasne nijedan dan i ne otperećuju dodatno život ljudi, jer svi radovi u gradu inače na neki način remete život građana - rekao je Vesić.

Zato mu je, kaže, drago što velike evropske kompanije žele da dođu u Beograd jer će to, dodao je, biti još jedan podsticaj izvođačima radova da shvate da moraju da rade u interesu građana, odnosno da ne smeju kasniti sa rokovima.

#Goran Vesić

#crna lista

#građevinci

'