AKTUELNO

Generalni direktor GSP Beograd Radiša Momčilović izjavio je da će to preduzehe naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra kineskoj kompaniji "Hajger" zbog kašnjenja u isporuci jednog broja autobusa.

Momčilović je naveo da je danas istekao rok za isporuku novih 174 autobusa od strane "Hajgera".

- Isporučen je prvi lot autobusa, a od dobavljača smo obavešteni da će isporuka ostalih autobusa kasniti zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište - naveo je Momčilović u pisanoj izjavi.

Kako navodi, do kašnjenja je došlo zbog primene najnovijih ekoloških standarda u proizvodnji automobilskih motora u EU po kojima svi motori moraju da imaju oznaku "EURO 6 step D" od 1. septembra ove godine, odnosno zbog te promene kineski proizvođač nije imao dovoljno novih motora po standardima EU da ugradi u autobuse i zato isporuka kasni.

- GSP će pristupiti primeni odredbi Ugovora i naplatiće penale za sve neisporučene autobuse u predviđenom roku - istakao je Momčilović.

On je naveo da će GSP danas naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku.

- Moja obaveza je da štitim interese GSP-a i Grada, a u ugovoru jasno stoji da se penali naplaćuju ako se zakasni sa isporukom autobusa - rekako je Momčilović.

On je izrazio nadu da će se proizvodnja motora za autobuse stabilizovati i da neće biti sličnih kašnjenjenja u budućnosti, te da će svih 174 novih autobusa biti na ulicama do 30. novembra ove godine kako je, naveo je, kompanija "Hajger" obećala.

- Kompanija ''Hajger'' je jedna od najvećih svetskih kompanija, razumemo da je nedostatak novih motora činjenica na koju nisu mogli da utiču; ali držimo se u potpunosti ugovora koji smo potpisali i zato danas naplaćujemo penale - rekao je Momčilović.

#GSP Beograd

'