AKTUELNO

Beograd je ove godine od turizma zaradio od 750 do 800 miliona evra, kaže direktor Turstičke organizacije Miodrag Popović i dodaje da bi za vreme trajanja "Beogradske zime" prestonica mogla da zaradi još oko 24 miliona evra.

- Sva ulaganja i investicije su itekako opravdane - ističe Popović za Tanjug i napominje da danas u Beograd dolaze gosti iz čitavog sveta

Prema broju dolazaka, najviše je, kaže, turskih gostiju, a po broju noćenja izraelskih, dok u prvih deset meseci i dalje prednjače turisti iz regiona, Nemačke, sada i Kine, a dramatično, kaže, raste i broj onih koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Godina za nama je bila obeležena promocijama Beograda, od Čikaga do Abu Dabija. Kada smo počeli sa promocijama, prvo su bile regionalne, pa onda evropske, sada evo i svetske i rezultati su tu - rekao je Popović.

On ističe da je u prethodnih nekoliko godina otvoren veliki broj hotela, navodeći da ih je krajem 2013. godine bilo 67, a sada ih je 95, što je za trećinu više, te se može zaključiti da su investicije u turizmu značajno velike.

Prema njegovim rečima, Beograd više nije sezonska destinacija, jer gosti dolaze tokom cele godine

- Novu godinu, kako pretpostavljam, završićemo sa negde milion, možda i preko milion gostiju, odnosno preko dva miliona noćenja. Uz jednostavnu računicu, znači da je Beograd ove godine od turizma zaradio, iako još zarađuje, od 750 do 800 miliona evra - precizirao je direktor Turističke organizacije Beograda.

Prema dobiti koja se ostvaruje, to je verovatno najuspešnija privredna grana, ne samo u Beogradu, dodao je on. Rezultati su, napominje, ove godine 20 odsto bolji nego prošle, a od 15 do 17 odsto bolji u odnosu na 2015. godinu.

Foto: Tanjug

Kaže da se Beograd danas gradi na osnovu onog što zaradi, a ne na osnovu lihvarskih kredita, kakvi su bili ranije.- Beograd je mnogo zaradio od turizma i onda se to ulaže u infrastrukturu. To građani vide na svakom koraku. Glavni grad, uostalom kao i čitava Srbija, sada ima značajan ugled, pa to opet dovede veći broj ljudi. Pre nekoliko dana je, na primer, u italijanskoj 'Stampi' izašao afirmativan članak sa pozivom za doček novogodišnjih praznika u Beogradu - rekao je Popović.

Kada se pogleda razlika u broju hotela od 2013. godine do danas, vidi se da su ogromna sredstva uložena, ističe Popović, te dodaje da se uskoro očekuje i otvaranje Hiltona, što pokazuje da se u turizmu, ali i generalno, ide napred.

Pročitajte još: Vesić: Doček NOVE GODINE među NAJZNAČAJNIJIM događima

#Beograd

#Turisti

#zarada

'