AKTUELNO

Kina se bori sa usporavanjem ekonomskog rasta i sa posledicama trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

Prodaja automobila u Kini pala je u januaru za 15,8 dosto u odnosu na isti mesec 2018, objavilo je danas najveće udruženje auto-industrije u toj zemlji, što je sedmi mesec zaredom da najveće svetsko tržište automobila beleži negativan trend.

Kinesko Udruženje proizvođača automobila (CAAM) navelo je u saopštenju da je prodaja prošlog meseca pala na 2,37 miliona vozila, izveštava Rojters.

U decembru prošle godine, registrovan je pad prodaje od 13 odsto, a u novembru pad od 14 procenata. Međutim, prodaja hibridnih i električnih vozila u Kini prkosi ovom trendu i iznosila je u januaru 95.700 jedinica, što je skok od 140 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštio je CAAM.

Kina se bori sa usporavanjem ekonomskog rasta i sa posledicama trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama, što su faktori koji su prvi put u više od dve decenije doprineli da njeno auto-tržište počne da beleži pad. Peking sada pokušava da nagovori potrošače da "odreše kesu" obećavajući subvencije za povećanje prodaje nekih vozila u ruralnim područjima i za kupovinu vozila na alternativni pogon.

Čelnici kompanija iz automobilske industrije kažu da je na prodaju vozila u januaru i februaru uticala proslava Lunarne nove godine, pošto potrošači tokom tih praznika odlažu odluke o kupovini automobila.

#Automobil

#Kina

'