AKTUELNO

Kineske vlasti predložile su zabranu prisilnog transfera tehnologije i nezakonito vladino "mešanje" u poslovanje stranih kompanija, što su dve prakse koje su se našle u samoj srži trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

- Zvanične vlasti i njihovi službenici se neće koristiti administrativnim sredstvima za prisiljavanje na transfer tehnologije - navodi se u nacrtu zakona, a prenosi Rojters.

U nacrtu stoji i da će Kina zadržati pravo da preduzme "odgovarajuće mere" odmazde protiv zemalja koje diskriminisu kineske investicije.

Nacrt zakona, prvi takve vrste, dostavljen je Stalnom komitetu Nacionalnog narodnog kongresa, koji je u nedelju započeo zasedanje i koji će do 24. februara održavati javne konsultacije.

Kada bude usvojen, zakon će zameniti tri postojeća koja regulišu poslovanje mešovitih preduzeća i preduzeća u potpunom stranom vlasništvu.

Nacrt zakona o stranim investicijama dolazi u trenutku kada Kina pokušava da reši dugotrajni spor sa SAD, koje optužuju Peking za nepravedne trgovinske prakse, ali i kradu intelektualne svojine i njen prisilan transfer.

Iako je odbacila takve optužbe, Kina je obećala da ce poboljšati pristup tržištu za strane investitore i bolje zaštititi njihova prava u slučaju rastućih pritužbi i slabijih stranih investicija.

#Kina

#tehnologije

'