AKTUELNO

Novi model veštačke inteligencije koji razvija Google GOOGL+0,99 odsto može da olakša dijagnostikovanje tuberkuloze (TB) i drugih respiratornih oboljenja kao snimanje glasovne beleške.

Tehnološki gigant sarađuje sa indijskim startapom za respiratornu zdravstvenu inteligenciju, "Salcit Technologies". Tehnologija, koja je predstavljena ranije ove godine kao "Health Acoustic Representations", ili HeAR, je ono što je poznato kao bioakustični temeljni model.

HeAR je zatim obučen na 300 miliona audio podataka, uključujući 100 miliona zvukova kašlja, kako bi naučio da odabere obrasce u zvukovima.

Salcit zatim koristi ovaj model veštačke inteligencije, u kombinaciji sa sopstvenim proizvodom Svaasa, koji koristi veštačku inteligenciju za analizu zvukova kašlja i procenu zdravlja pluća, kako bi pomogao u istraživanju i poboljšanju ranog otkrivanja tuberkuloze na osnovu samo zvukova kašlja.

Između tri i četiri miliona slučajeva tuberkuloze ostaje neprijavljeno, prema neprofitnoj organizaciji The Stop TB Partnership koju podržavaju Ujedinjene nacije. Ako se ne leči, stopa smrtnosti od tuberkuloze je veća od 50%.

„Svaki propušteni slučaj tuberkuloze je tragedija; svaka kasna dijagnoza, slomljeno srce“, rekao je Sujai Kakarmath, menadžer proizvoda u "Google Research" odeljenju koji radi na HeAR-u. „Akustični biomarkeri nude potencijal za prepisivanje ove priče".

Pojava veštačke inteligencije stvorila je nove mogućnosti za rano otkrivanje i dijagnozu širokog spektra bolesti. Od uočavanja znakova hroničnih bolesti, do preciziranja ranije neprepoznatih tipova karcinoma endometrijuma, do rane identifikacije Parkinsonove bolesti, istraživači iz celog sveta su već otkrili da je klasična veštačka inteligencija veoma korisna — a tehnologija je još uvek u ranoj fazi.

Nedavno je UCLA rekao da razvija novi test poboljšan veštačkom inteligencijom koji bi mogao da pomogne da se ubrza proces dijagnostikovanja Lajmske bolesti, saopštio je univerzitet u ponedeljak.

Autor: Snežana Milovanov