AKTUELNO

Google je nedavno objavio promenu imena svog Bard AI četbota u Gemini, što predstavlja značajan korak u razvoju njihove tehnologije veštačke inteligencije.

Ovaj potez dolazi zajedno sa lansiranjem Android aplikacije Gemini, čime se proširuje dostupnost ove napredne AI usluge na mnoge regione, uključujući Evropu i Aziju.

Osim promene imena, Google uvodi i pretplatu, Gemini Advanced, koji korisnicima omogućava pristup još naprednijim funkcijama, uključujući Ultra 1.0 model, sposoban za duboke i kontekstualne razgovore​​​​.

Android aplikacija Gemini omogućava korisnicima da zamene Google Assistant sa Gemini, pružajući tako novi nivo interakcije i prilagođenih predloga zasnovanih na AI tehnologiji. Aplikacija nudi integrisane funkcije poput pozivanja, postavljanja tajmera i kontrolisanja pametnih uređaja u domaćinstvu.

Gemini je odmah dostupan na engleskom jeziku u SAD-u, a uskoro će biti dostupan i na drugim jezicima i u više zemalja​​.

Pretplata na Gemini Advanced, koja košta 20 dolara mesečno nakon dvomesečnog probnog perioda, uključuje pristup modelu Ultra 1.0, 2TB skladišnog prostora i VPN, te najavljuje integraciju Gemini u Google aplikacije poput Gmaila, Docs, Slides i Sheets.

Google tvrdi da je model Ultra 1.0 sposoban za složene zadatke poput kodiranja, logičkog rezonovanja i saradnje na kreativnim projektima, a takođe je obavio sveobuhvatne provere kako bi ublažio zabrinutosti povezane sa pristrasnošću i sigurnošću sadržaja​​​​.

#AI