AKTUELNO

Bivši softverski inženjer kompanije Google optužen je za krađu tehnologije veštačke inteligencije iz ove kompanije dok je istovremeno tajno radio sa dve kompanije čije je sedište u Kini, saopštilo je u sredu Ministarstvo pravde SAD, navodi AP.

Linvej Ding, kineski državljanin, uhapšen je u Njuarku u Kaliforniji po četiri tačke optužnice za krađu savezne poslovne tajne, od kojih je svaka kažnjiva sa do 10 godina zatvora.

Slučaj protiv Dinga obelodanio je na konferenciji Američke advokatske komore u San Francisku državni tužilac Merik Garland, koji je više puta upozoravao na pretnju od kineske ekonomske špijunaže i izražavao zabrinutost za nacionalnu bezbednost koju predstavlja napredak u veštačkoj inteligenciji.

"Današnje optužbe su najnovija ilustracija koliko su filijale kompanija sa sedištem u Kini spremne da ukradu američke inovacije“, rekao je direktor FBI Kristofer Rej u saopštenju. "Krađa inovativne tehnologije i poslovnih tajni američkih kompanija može koštati poslove i imati razorne posledice po ekonomiju i nacionalnu bezbednost.

Zvaničnici Ministarstva pravde poslednjih nedelja upozoravali su da bi strani protivnici mogli da iskoriste AI tehnologije da negativno utiču na Sjedinjene Države.

U optužnici otpečaćenoj u sredu u Severnom okrugu Kalifornije se navodi da je Ding, koga je Google angažovao 2019. godine i koji je imao pristup poverljivim informacijama o superkompjuterskim data centrima kompanije, počeo da otprema stotine datoteka na lični Google Cloud nalog pre dve godine.

U roku od nekoliko nedelja od početka krađe, kažu tužioci, Dingu je ponuđeno mesto glavnog tehnološkog direktora u jednoj tehnološkoj kompaniji u Kini koja je reklamirala svoju upotrebu AI tehnologije. U optužnici se navodi da je Ding putovao u Kinu i učestvovao na sastancima investitora u kompaniji i pokušavao da prikupi kapital za to.

Takođe je osnovao i služio kao izvršni direktor kineske startap kompanije koja je težila da obuči „velike AI modele pokretane superkompjuterskim čipovima“, navodi se u optužnici. Tužioci kažu da Ding nije otkrio nijednu povezanost sa Guglom.

On je dao otkaz 26. decembra. Tri dana kasnije, zvaničnici Gugla su saznali da se predstavio kao izvršni direktor jedne od kineskih kompanija na konferenciji za investitore u Pekingu. Zvaničnici su takođe pregledali snimak nadzornih kamera koji pokazuje da je drugi zaposleni skenirao Dingovu pristupnu značku u zgradi u kojoj je radio kako bi izgledalo kao da je Ding bio tamo u vreme kada je zapravo bio u Kini, navodi se u optužnici.

Nije odmah bilo jasno da li je Ding (38) imao advokata koji bi mogao da govori u njegovo ime.