AKTUELNO

Najduži auto na svijetu se zove "The American Dream Limo" i ima dužinu od 30 metara ili 100 stopa. Dizajniran je kao limuzina za zabavne događaje i žurke.

Sastoji se od tri dela i opremljen je sa 26 točkova, đakuzijem, bazenom, heliodromom za sletanje helikoptera, kaminom, VIP sobama, barom, plesnim podijumom i mnogim drugim luksuznim karakteristikama.

Auto je proizveden u Kaliforniji 1997. godine, a trenutno je u vlasništvu Džeja Orberka, poznatog holivudskog producenta i konstruktora vozila.

Osim "The American Dream Limo", postoji još nekoliko vozila koja su također poznata po svojoj iznimnoj dužini.

Na primer, postoji autobus sa dva sprata u Kini koji je dugačak oko 25 metara i može primiti više od 300 putnika.

Takođe, postoje i dugački kamioni koji se koriste za prevoz tereta i opreme, a neki od njih mogu dostignuti dužinu od više od 30 metara.

Važno je napomenuti da se dužina vozila često ograničava zakonskim propisima, zavisno o državi. Na primer, u nekim državama u Sjedinjenim Državama Amerike maksimalna dopuštena dužina vozila može biti oko 23 metra, dok u drugim državama ta ograničenja mogu biti manja. Osim toga, postoje i ograničenja za dužinu vozila u gradskim područjima, odnosno za prolazak kroz tunele, mostove i druge uske prolaze.