AKTUELNO

Trenutni sukob Izraela i Hamasa je daleko najduži, najkrvaviji i najrazorniji sukob dve sukobljene strane, piše AP povodom 100 dana rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Agencija navodi da su za to vreme poginula ukupno 23.843 Palestinca, od toga 347 na Zapadnoj obali.

Borbe su izbile 7. oktobra, kada je Hamas izveo smrtonosni napad na južni Izraela, u kojem je poginulo 1.200 ljudi i od tada Izrael sprovodi vojnu kampanju u Pojasu Gaze, na kopnu i iz vazduha, što je rezultiralo do sada neviđenim ljudskim žrtvama, razaranjima infrastrukture i stambenih objekata, navodi AP.

Foto: Tanjug AP/Fatima Shbair

Dodaje se da su među poginulim Palestincima oko dve trećine žene i deca, a da je u borbama poginulo oko 8.000 pripadnika Hamasa.

Od početka izraelske vojne operacije poginulo je ukupno 314 pripadnika izraelskih odbrambenih snaga (IDF), navodi AP.

Problem snabdevanja Pojasa Gaze, zbog izraelske blokade traje od samog početka sukoba, a svakim danom pretvara se u sve veću humanitarnu krizu.

Izraelske trupe ušle su u najveću bolnicu u Gazi, Al Šifa, u gradu Gaza, a Izrael je saopštio da je bolnica korišćena za prikrivanje podzemnog štaba Hamasa.

Zdravstveno osoblje je, međutim, negiralo te tvrdnje.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

Izrael i Hamas su 24. novembra objavili primirje i sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre radi razmene žena i dece koje kao taoce Hamas drži u Gazi u zamenu za palestinske žene i tinejdžere koje je Izrael držao u pritvoru ili u zatvoru iz bezbednosnih razloga.

Foto: Tanjug AP

Primirjem je dogovorena i nesmetana isporuka većih količina humanitarne pomoći u ugroženu palestinsku enklavu.

Prekid vatre je bio produžen na ukupno nedelju dana i u tom periodu oslobođeno je 105 talaca i oko 240 palestinskih zatvorenika, ali već 1. decembra sukob je nastavljen.

Prema procenama UN, palestinska militantna grupa Hamas drži još 132 taoca.

Samo nekoliko dana nakon isteka primirja 4. decembra izraelske snage pokrenuli svoj prvi veliki kopneni napad na južnu Gazu, na periferiji grada, Kan Junisa, a međunarodne organizacije su upozorile da će ta nova faza rata koja se sa severe Pojasa Gaze širi prema jugu, drastično pogoršati humanitarnu situaciju.

Foto: Tanjug AP

Zbog izraelske ofanzive raseljena je ogromna većina Palestinaca u Pojasu Gaze i zatvoreno više od polovine bolnica, a u toj palestinskoj enklavi vlada stalna nestašica hrane, vode, lekova i medicinskih materijala i energenata, upozorili su u više navrata posmatrači UN.

Foto: Tanjug AP/Hatem Moussa

Broj raseljenih Palestinaca u Gazi iznosi oko 1,9 miliona, što je oko 85 odsto stanovništva Pojasa Gaze, a broj Izraelaca raseljenih iz severnih i južnih pograničnih zajednica iznosi 249.263, što je oko 2,6 odsto stanovništva.

Prema evidenciji UN, do sada je poginulo najmanje 148 službenika Svetske organizacije, 337 zdravstvenih radnika i 82 novinara, navodi AP.