AKTUELNO

I pre uvođenja novih pravila privatnosti bilo je reči o tome da je WhatsApp lošiji po pitanju zaštite komnukacije od Telegrama, uprkos tome što ima takozvanu "end-to-end" enkripciju.

Na talasu nepoverenja korisnika koje je, nakon uvođenja novih pravila privatnosti poraslo prema WhatsApp-u, porasla je i popularnost ostalih čet aplikcija koje su ljudi počeli da koriste kao alternativu. U početku je u prvi plan izbio Signal, ali je ubrzo Telegram počeo da ga sustiže.

Ta aplikacija je upravo dostigla milijardu preuzimanja širom sveta. A osim kao alternativa WhatsAppu, Telegram je popularnost stekao zbog alata i korisničkog iskustva koje nudi, ali i zbog bezbednosti komunikacije, bilo da je reč o dopisivanju ili o audio i video pozivima.

I pre "WhatsApp situacije" bilo je reči o tome da je WhatsApp lošiji po pitanju zaštite komnukacije od Telegrama, uprkos tome što ima takozvanu "end-to-end" enkripciju, odnosno zaštitu komunikacije između dva korisnika, podseća Tech Times.

Ono što ga čini manje bezbednim je činjenica da Facebook koristi podatke korisnika svoje popularne aplikacije u svrhu ciljanog oglašavanja.

Ali ni to nije baš sasvim tačno, budući da Telegram šifrovanu komunikaciju korisnicima nudi samo kada se aktivira opcija tajnog razgovora (secret chat), koji jedini u okviru aplikacije ima "end-to-end" zaštitu.

Ipak, to ne znači da je "obična" upotreba aplikacije nebezbedna za korisnike, pošto su svi Telegramovi servisi smešteni u "oblaku" (cloud), i ne dele podatke sa drugim aplikacijama ili kompanijama.

Autor: