AKTUELNO

Proizvođač kamiona i gradnjevinske mehanizacije AB Volvo planira da ugasi oko 4.100 radnih mesta tokom druge polovine 2020. godine, saopšila je danas ta kompanija navodeći kao razlog uticaj pandemije Kovid-19 na poslovanje.

Panedmija koronavirusa ugušila je tražnju za kamionima, primoravajući Volvo i njegove rivale da smanje troškove, prenosi Rojters dodajućio da je početkom ovog meseca i proizvođač kamiona Skanija najavila veliko smanjenje radne snage.

- Epidemija korone i globalne mere preduzete u borbi protiv nje dovele su do stanja na tržištu koje snažno pogađa našu industriju. Očekuje se da će efekat biti manja potražnja ubuduće i u skladu s tim treba da nastavimo sa prilagođavanjem naše organizacije - naveo je saopštenju generalni direktor Volvoa Martin Lundsted.

U saopštenju kompanije se precizira da će se oko 15 posto predviđenog smanjenja radne snage odnositi na konsultante, te da se očekuje da će u Švedskoj biti ugašeno oko 1.250 radnih mesta.

Kompanija sa sedištem u Geteborgu, koja zapošljava oko 104.000 ljudi, objavila je krajem aprila da je u martu registrovala 75 odsto manje porudžbina kamiona u odnosu na februar i da od tada beleži negativan trend.

#Volvo

#administracija

#otpuštanje radnika

'