AKTUELNO

Prvi domaći Institut za veštačku inteligenciju otvoren je u Beogradu i trebalo bi da spoji niverzitete, privredu i pojedince tako da svi imaju koristi od toga.

U Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd poslednjeg dana oktobra je otvoren Institut za veštačku inteligenciju, koji će, kako kažu njegovi osnivači, biti mesto gde će mladi predstaviti svoje ideje kompanijama ili dobiti savete, koji će ih ohrabriti da pokrenu sopstveni biznis, a kompanijama da lakše dođu do stručnjaka i njihovih inovativnih rešenja.

Institut je nevladina i neprofitna organizacija, otvoren je na inicijativu kompanije Teodesk, a ideju su podržali NTP, kao i kompanije Google i Microsoft.

Jedan od osnivača Instituta Ivan Ralić kaže da je misija Instituta da spoji univerzitete, privredu i pojedince, koji su zainteresovani za razvoj veštačke inteligencije, kako bi kroz edukacije i projekte širili svest o veštačkoj inteligenciji i razvijali proizvode, koji će koristiti na dobrobit svih.

- Institut je nevladina i neprofitna organizacija, a imamo u planu da se narednih godina sertifikujemo kao pravi institut - rekao je Ralić.

Ralić objašnjava da je veštačka inteligencija vid tehnologije koja imitira način razmišljanja čoveka, kao i da automatizuje stvari, koje do sada računari nisu mogli.

Dragica Nikolić, takođe jedan od osnivača Instituta, navodi da je ideja da se pronađu kompanije, kojima je u interesu da razvijaju veštačku inteligenciju, kao i da se studenti pozovu da ponude nova rešenja za postojeće probleme u industriji.

- Institut će biti mesto susreta za sve one, koje veštačka inteligencija zanima, a na kraju će od tih partnerstva korist imati svi - podvukla je Nikolićeva.

#Google

#informacione tehnologije

'