AKTUELNO

Odlukom vlade Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog znacaja za Srbiju i tako stekao status nove vrste istraživačke ustanove u kojoj će se obavljati prioritena naučna istraživanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčevih izjavio je da je vlada 23.januara donela odluku kojom je podržala rešenje Komisije za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija koja je u decembru prošle godine ustanovila da Institut ispunjava svih 11 zakonom definisanih uslova

- Institut za fiziku zaslužuje da dobije takav status. Ovde se u poslednjin nekoliko godine vratilo 40 naših uglednih istraživača iz sveta - rekao je Šarčević novinarima na današnjoj svečanosti povodom promene naziva Instituta.

Ministar je dodao da Institut godinama daje značajan doprinos promovisanju nauke i da je jedna od retkih naučnih ustanova u Srbiji koja uspešno sarađuje i sa privredom.

Šarčević je podsetio da je pre manje od dva meseca potpisan ugovor kojim se na Institutu za fiziku pokreće jedan od prioritetnih inovacionih projekata Republike Srbije - obrazovno-inovacioni centar Verokio.

Objašnjavajući da novi status ne podrazumeva i dodatna finansijska sredstva od države, direktor Instituta Aleksandar Bogojević naveo je da je sticanjem titule ''od nacionalnog značaja'' ta ustanova dobila priliku da, osim naučne, razvija i druge komponente.

- To znači kako sve ovo može da služi za državu i društvo. Nismo se borili za ovaj status zbog nekih budućih budžeta, već da vidimo da li neko želi ovo čime se mi bavimo, a mi vidimo da to može na mnogo načina da koristi društvu - smatra Bogojević.

Napomenuo je da se u Srbiji nedovoljno koristi kapacitet obrazovanih i to što Institut ima najbolju naučnu infrastrukturu u zemlji.

- Mi ne proizvodimo samo doktore nauka koji rade na Instititu, sve veći broj njih odlazi u IT sektor koji raste 20 odsto godišnje. Želimo da pomognemo i u toj oblasti - rekao je Bogojević.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović naveo je da Institut za fiziku čini oko 10 odsto naučne produkcije, a da je kadrovski potencijal najjači adut te ustanove i da istraživači učestvuju u više od 100 naučnih projekata.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević istakao je da je Institut kao vodeća naučnoistraživačka ustanova u regionu zaslužio novi status zbog značajnog doprinosa u prenošenju naučnog znanja ka privredi, publikacijama u uglednim časopisima i široke međunarodne saradnje.

- Ovo priznanje je značajno i za sam Univerzitet budući da je Institut za fiziku jedan od 11 instituta koji su naši članovi, a što nas čini vodećom naučnoistraživačkom organizacijom u regionu - zaključio je Bumbaširević.

U Institutu za fiziku koji je osnovan 1961.godine danas radi oko 200 istraživača, a 36 njih odsto ima najviša naučna zvanja što ga je, između ostalog, preporučilo za status prvog instituta od nacionalnog značaja u Srbiji.

Naučnici Instituta sarađuju sa srodnim ustanovamama širom Evrope i sveta, a posebno je intenzivna saradanja sa Evropskom laboratorijom za nuklearna istraživanja CERN.

#Beograd

#Srbija

#institut za fiziku

'