AKTUELNO

Korisno da znate!

Posle buđenja težina je dosta manja jer je telo lako dehidrirano, pa to može da rezultira i znatnim padom u kilaži, kažu stručnjaci.

Verovali ili ne, ako ujutru stanete na vagu, bićete lakši za nekoliko stotina grama čak i ako ste veče pre toga pojeli picu ili hamburger. Stučnjaci takav vid gubljenja kilograma objašnjavaju dehidratacijom tela u toku noći, tj. varijacije u rezultatima merenja izazvane su količinom vode, a ne promenama u količini telesne masti.

- Ujutru, odmah nakon buđenja naša težina je manja jer je telo lako dehidrirano. Ta blaga dehidratacija može da rezultira i znatnim padom u kilaži. Samo dve čaše vode imaju skoro pola kilograma, tako da čak i najblaži oblik dehidratacije, ali i tečnost koju unesemo u toku dana, može da utiče na ono što će vaga pokazivati, kaže dijetetičar Džuli Apton, osnivač sajta posvećenog nutricionizmu "Appetite for Health".

Nasuprot tome, ako pijete vodu pre spavanja, organizam će biti hidriran, tako da će vaga ujutru pokazivati više kilograma, osim ako u toku noći ne ustajete zbog odlaska u toalet.

Foto: Pixabay.com

- Moguće je da je ujutru težina nešto manja i zato što je nešto od kalorija koje smo uneli tokom prethodnog dana potrošeno na osnovne metaboličke procese, disanje i održavanje telesne temperature, objašnjava Aptonova.

Ako se ujutru merite posle vežbanja, vaga će pokazivati nižu cifru jer ste izgubili nešto tečnosti i znojenjem. Upravo iz ovih razloga ta "jutarnja" težina nije odraz realnog stanja.

#Dijeta

#Vaga

#Zdravlje

'