AKTUELNO

Prevremeni porođaj predstavlja jedan od vodećih problema u celom svetu, na šta ukazuje i statistika prema kojoj se oko 15 miliona dece godišnje rodi pre vremena.

U Srbiji oko 4.000 dece na svet dođe tri ili više nedelja ranije. Razlog prevremenog porođaja još nije poznat, ali postoje faktori koji mogu igrati značajnu ulogu u njegovom pojavljivanju.

Uzročnici su uglavnom genitalne, urinarne infekcije, stres, virusi, oboljenja majke, genetski faktori.

Pevač Marko Bulat, otac prevremeno rođene bebe, ispričao je za "Novo jutro" svoje i iskustvo svoje supruge.

- Došli smo na redovnu kontrolu, ali je morala da ostane jer se otvorila pet centimetara. Nije bilo kontrakcija, ali su morali da je porode jer je plod upadao u vaginu. Porodili su je carskim rezom, beba je imala 1,150 grama. Prebačena je neonatologiju kako bi imala najbolju negu, ali su krenuli problemi: sepsa, upala pluća, bilo je pitanje da li će preživeti, ali na sreću sve se završilo kako treba - kaže Bulat.

Supruga je, kako kaže, preživela veliki stres.

Foto: TV Pink

Zamenik načelnika neonatologije u GAK Narodni front prim. dr sci med. Tanja Lazić Mitrović, objasnila je da se prevremeno rođenom beba smatra ona beba koja je rođena 37 gestacijskih nedelja pre.

- U našem prvom kontaktu sa prevremeno rođenom bebom, ne počinje samo bitka za bebe već i bitka za porodicu, jer je stres za roditelje ogroman. Zato je važno profesionalno pristupiti ovom problemu - kaže dr Lazić Mitrović.

Ona kaže da se od roditelja očekuje velika odgovornost i angažovanje. Kako kaže, prevremeno rođenoj bebi nedostaju masti i energija, te je važno zbrinuti bebu tako da se spreči gubljenje toplote.

Foto: TV Pink

- Prevremeno rođenim bebama stavljamo kapice na glavu, zatim koristimo polietilerske kesice kojima ih prenosimo do inkubatora. Kod bebe koja je rođena pre termina, sve je nezrelo, pre svega imuni sistem. Uzročnik prevremenog rađanja jesu prvo infekcije, pa se uključuje portporna terapija kod beba, pre svega antibiotici koji su neprijatelji bakterijama - kaže doktorka.

Bebe u inkubatoru ostaju na osnovu telesne mase, objašnjava Lazić Mitrović, i na osnovu razvoja sistema organa za disanje.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Beba

#Marko Bulat

#Novo jutro

'