AKTUELNO

Anoreksija može izazovati ozbiljne kardiovaskularne komplikacije, upozorava kardiolog Kliničkog centra Srbije Arsen Ristić.

- Malo je poznato da je anoreksija jedan od vodećih faktora razika za kardiovaskularne komplikacije kod mladih žena. Postoji ritzik za iznenadnu smrt i srčanu slabost i progesiju srčane slabosti i do 30 odsto kod teških formi anoreksije. To je ono što se zanemari kada se pojave prvi znaci ovih problema – naveo je Ristić za Novo jutro.

Kako je ukazao, najčešće se radi o mladim osobama, a problem se ne prepozna na vreme, kao i moguće komplikacije.

- Ako se uzimaju pomoćna sredstva za mršavljanje ili lekovi za izazivanje povraćanja javlja se akutni metabolički poremećaj nivoa elektrolita koji se komplikuje po život opasnim aritmijama. Za kratno vreme može da se izgubi život – upozorio je Ristić.

On je istakao da anoreksija, takođe, može izazvati srčanu slabost i dodao da se problem često prepozna kasno – kada se srce već proširilo i olsabilo i izgubljena je značajna mišićna masa.

Foto: Printscreen

Član Udruženja Herc Anđelka Veljković je bila na putu da oboli od anoreksije.

- Gomilaju se drugi problemi, a odna primetite da ne jedete i da kilaža varira. Rešavanjem drugih problema, terate sebe da jedete redovno – rekla je ona i dodala da se problem ne rešava tako jednostavno i brzo kako to u prvi mah zvuči.

Prema njegovim rečima, veoma je važno druženje sa drugim ljudima koji imaju sličan problem, jer samo oni mogu da pruže pravu podršku.

Kako je rekla za Novo jutro, Anđelka je za ceo dan jela ono što neko jede za užinu.

Psiholog Nikola Petrović ukazuje da poremećaji ishrane ne zaobilaze muškarce.

- Mnogi umiru zbog anoreksije. Pravovremena pomoć je važna. Uspeh u terapiji je bolji, a lečenje kraće i brže – dodao je Petrović, ukazavši da na poremećaje u ishrani utiču i depresija i nisko samovrednovanje, a jedan od okidačća je i često držanje dijete.

#Anoreksija

'