AKTUELNO

Uskoro bi mogla da uđe u menopauzu.

Devojčica (5) iz Australije dobila je prvu menstruaciju pre godinu dana, a lekari strahuju da bi uskoro mogla da uđe i u menopauzu.

Lekari su Emili Dover dijagnostifikovali preuranjeni pubertet i Adisonovu bolest, poremećaj koji se javlja kada spoljašnost nadbubrežnih žlezda postepeno proizvodi sve manje steroidnih hormona.

Adisonova bolest izrazito je retka pojava i najčešće se javlja hronično. Simptomi se javljaju tek kada je oštećeno otprilike 90 odsto tkiva nadbubrežnih žlezda, prenosi 24 sata.hr.

Pročitajte još: Pravo ime Ivanke Tramp NIJE Ivanka?

Sa samo četiri meseca, Emili je već dostigla veličinu jednogodišnjeg deteta, uprkos tome što je rođena kao normalno i zdravo dete od 4,5 kilograma.

Devojčica je imala problema sa spavanjem i trpela je velike bolove. Sa dve godine su počele da joj rastu grudi, a sa četiri je dobila menstruaciju.

Morala je da nauči kako se stavljaju higijenski ulošci, ali i da se navikne na jake mirise koje izlučuje njeno telo, kao i na akne na licu. Majka nije znala kako da joj objasni šta se sa njom događa.

Vršnjaci u vrtiću su je maltretirali, a majka Tam strahuje da će se isto dogoditi i kad krene u školu. Devojčica će krenuti na hormonsku terapiju, zbog čega će svaka tri meseca morati da prima injekcije.

#Menstrualni ciklus

#devojčica

'