separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

DRAMA! Žena zamalo umrla DAN NAKON ŠTO JE URADILA EKG! Doživela infarkt jer nije uradila OVO


Samo jedan dan nakon lekarskog pregleda, na kojemu je sve bilo u redu, 63-godišnja žena doživela je srčani udar.


Samo jedan dan nakon lekarskog pregleda, na kojemu je sve bilo u redu, 63-godišnja žena doživela je srčani udar.

Sledećeg dana probudila se sa blagom boli u čeljusti i zatezanjem u prsima. Pripisala je to jučerašnjem pregledu i injekcijama koje je primila, no njena ćerka je odlučila da idu u bolnicu za svaki slučaj. Na putu do bolnice, bol se pojačala, a pojavio se suh kašalj i osećaj mučnine.

U roku nekoliko minuta, doktori su ju primili i dijagnostikovali da je došlo do pokretanja tromba u levoj prednjoj arteriji te se stvorila blokada. Bilo je potrebno postaviti stent za otvaranje krvne žile i obnavljanje protoka krvi.

Oporavak je prošao dobro - nekoliko dana u bolnici, poseti kardiologu te lekovi za sprečavanje sličnih situacija u budućnosti, no, ostalo je pitanje kako je moguće da se samo jedan dan nakon što je obavila sve lekarske preglede, koji su pokazali dobre rezultate i nizak rizik od srčanoga udara, zatekla u po život opasnoj situaciji?

Doktor je objasnio kako je njen slučaj srčanoga udara neobičan i da se ne može sa stopostotnom sigurnosti odrediti kako i zašto je došlo do toga. Ono što je važno za zapamtiti jest da nizak kardiovaskularni rizik ne znači isto što i da nema kardiovaskularnoga rizika.

Minute su važne

Ukoliko imaš simptome koji se povezuju sa srčanim udarom, svaka sekunda i minuta je važna. Ako si kod kuće, pozovi hitnu pomoć koja je obično najbrža solucija, a tehničari koji dođu mogu odmah na licu mesta početi sa lekarskom pomoći.

EKG ima svoje granice

EKG pomaže lekarima da dijagnostikuju niz srčanih problem, a putem njega su vidljivi otkucaji i ritam srca, ali on ne meri i ne pokazuje moguću začepljenost žila.

Srčani udar nije uvek očit

Ne dožive svi iste simptome za vreme srčanoga udara. Oni mogu varirati i biti suptilniji, a često su i simptomi žena drugačiji od onih koje dožive muškarci, a neki od simptoma srčanoga udara su: stezanje u prsima, kratki dah, bolovi u čeljusti, ruci ili leđima.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti