separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

5 znakova da morate promeniti kontracepciju


Mnoge žene u toku svog života promene maksimalno tri različita tipa kontracepcije – da li je došlo vreme da i vi uradite isto?


Kada je reč o kozmetici, svaki novi problem iziskuje od nas kupovinu novog proizvoda koji ćemo koristiti za njegovo rešavanje. Zatim su tu i noviteti kojima ne možemo da odolimo i tako dalje... Ali, da li ste znali da isto treba da uradite i sa kontracepcijom? Promene na koži su možda vidljivije, ali koktel hormona unutar vašeg tela takođe ne ostaje zauvek tu. Zato je potrebno menjati pilule s vremena na vrem, pogotovo nakon većih promena poput trudnoće ili nečega što je uticalo na vaš način života. 

Naravno, pre svake promene treba da se konsultujete sa svojim doktorom koji će vam dati najbolji savet pri ovoj odluci i preporučiti vam ono što vam je potrebno. Bilo da želite da promenite kontrapeciju jer vam je dosadila ili jer vas iritira – ovo je pet znakova koji vam otkrivaju da je zaista došlo vreme za pravljenje takve promene...

Imate neželjeno dejstvo 

Ovo se naročito može desiti kod osoba koje uzimaju hormonsku kontracepciju, jer je telu potrebno vremena da se na nju navikne. Najbolje je da isprobate pravilo do pet ciklusa u kojima ćete smenjivati pilule, kontraceptivni prsten, injekcije i spiralu. Pre nego što se odlučite da promenite bilo koji od ovih kontracepcija, potrebno je da objasnite doktoru koje nuspojave osećate i kada. Možda vama jednostavno treba drugačija mešavina hormona koja će vam odgovarati.

Dobili ste novi posao 

Možda je uzimanje pilule u isto vreme svake večeri totalno bilo u redu kada ste radili od 9 do 17 časova, ali sa prelaskom na novi posao i promenom radnog vemena možda preskačete vreme za pilulu – zbog čega je najbolje da pređete na novi metod. Vaš način života je veliki faktor u biranju kontracepcije, pa je zato bitno da budete iskreni prema doktoru i prvenstveno sebi da biste odredili koja metoda je za vas najbolja.

Vaš status veze se promenio 

Ako ste prekinuli vezu i znate da više nećete spvati sa samo jednom osobom, definitvno vam je potrebna zaštita i od seksualno prenosivih bolesti, a ne samo od trudnoće. Takođe, ako imate samo jednu osobu sa kojom spavate (i obrnuto) i rešili ste da se rešite kondoma, onda možete razmišljati o pilulama.  

Promene u ciklusu 

Pilule vam izazivaju neprijatnosti u vidu neprestanog slabog krvarenja? Zbog spirale imate obilniji ciklus? Onda je definitivno vreme da nešto uradite po tom pitanju.

Selidba 

Selidba je jako stresno dešavanje i činjenica je da je u nekim mestima lakše nabaviti kontraceptivno sredstvo nego u drugim. Zato se rapitajte o tome, pa prema saznanjima odlučite šta ćete koristiti. Ukoliko u blizini nemate apoteku – spirala je sjajan izbor, dok će u obrnutoj situaciji sve biti mnogo lakše sa pilulama.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti