AKTUELNO

Izlečite neprijatan bol izazvan pojavom afte u usnoj duplji!

Afte su dosadni, ali i veoma bolni ‘’stanovnici’’ usne duplje. Afta je ranica u ustima, koja nastaje u unutrašnjosti usne duplje, kod korena zuba, između vilice i unutrašnje strane obraza. Pojavljuju se podjednako i kod muškaraca, kao i kod žena, i najčešće se prvi put pojave još u detinjstvu ili u periodu adolescencije.

Zašto afta nastaje?
Najčešći uzroci nastanka ovih neprijatnih ranica u ustima jeste stres. Iako je skoro pa nemoguće eliminisati stres iz svakodnevice, trebalo bi svesti ga na minimum. Različiti ljudi reaguju različito na stresne situacije. Kod velikog broja ljudi, nataložena nervoza utiče na organizam upravo pojavom afte. U direktnoj vezi sa nervozom je i neredovna ishrana, koja utiče na avitaminozu u telu. Takođe, nedostatak folne kiseline i gvožđa mogu uticati na nastanak afti.

Foto: Pixabay.com

Kako da prepoznate aftu?
Afte su kružne ranice prečnika od oko 1cm. Veoma su bolne i otežavaju normalno funkcionisanje. Izazivaju veoma neprijatan i probadajući bol pri svakom dodiru obraza, kada se okrznu jezikom, tokom pranja zuba ili unošenja hrane. Ono što je simptomatično za njih jeste da se vraćaju iznova. Obično traju od 7 do 10 dana i nakon toga zarastaju, ne ostavljajući pritom ožiljak za sobom.

Foto: Pixabay.com

Kako sprečiti pojavu afti?
Trebalo bi da povećate unos vitamina, naročito tokom ovih hladnijih dana, kada smo podložniji virusima koji vladaju. Takođe, pokušajte da se manje nervirate i da smireno reagujete na negativne uticaje iz spoljašnje sredine. Aftama su često podložni i studenti tokom ispitnih rokova, koji su sami po sebi praćeni napetošću i pritiskom. Kada se na to doda neredovna ishrana, velika količina kafa i energetskih napitaka, stvara se plodno tlo za nastanak afti. Ako do afte već dođe, najefikasnija pomoć u borbi protiv neprijatnog bola jesu Propomucil pastile. U svom sastavu osim dragocenog propolisa, čije je blagotvorno dejstvo opšte poznato, ove prirodne pastile sadrže i vitamin C u kombinaciji sa cinkom. Oni pomažu u jačanju imunog sistema usne duplje. Propomucil pastile brzo uklanjaju afte i obnavljaju sluzokožu oštećenog epitela u ustima.
Više o Propomucilu i lekovitom dejstvu propolisa, možete pročitate više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Usne

'