AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dva praznika - Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog, koji su, iako predstavnici dve različite epohe, svojim delima zadužili pravoslavlje.

Lučindan je posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki, rodom iz Antiohije. Pisac je jednog jevanđelja, a živeo je u 1.veku.

Posle smrti apostola Pavla, Sveti Luka je propovedao jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji, Grčkoj. Živopisao je tri ikone Bogorodice, a slikao je apostola Petra i Pavla.

Smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Za njegove mošti veruje se da su čudotvorne i čuvaju se u Carigradu.

Na lučindan u srpskoj Bosni skupi se više čobana i napravi se čobansko veselje. Ponegde kao u hercegovačkim mestima Boča i zagorje, pre nego što puste ovnove među ovce, čobanima iznose cicvare.

U Srbiji ovog dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku, uz reči: "Ide Luka, evo vuka" ili „Sveti Luka, sneg do kuka" jer je nastupila zima, kad se vukovi približavaju selima. U južnoj Srbiji po prvom gostu ili posetiocu koji uđe u kuću gataju kakva će godina, odnosno zima biti.

Crnogorci kažu da je na nebu pojas Svetog Luke.

Foto: Beta

Slavi se kao krsna slava.

Sveti Petar Cetinjski bio je mitropolit crnogorski. Rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore.

Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu. Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača.

Proslavio se pobedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Iako je bio knez, živio je kao prost monah u jednoj teskobnoj keliji.

Upokojio se 31. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

#Praznik

#Slava

'