separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

Licence za pastuve, u Srbiji 16.000 konja


Šef ambulatorne službe Veterinarskog fakulteta u Beogradu Petar Milosavljević, izjavio je da će, po uzoru na zakone Evropske unije o konjarstvu, dogodine u Srbiji početi odabir pastuva, koji će imati licencu, dozvolu za parenje.


Licencu će davati stručni ljudi u komisijama Asocijacija uzgajivača pojednih rasa, neće svi moći ocenjivati sve rase, objasnio je Milosavljević, Tanjugu na Konjičkom saboru u Svilajncu.

- Pastuv mora biti licenciran, to smo mi nekada imali, da daje dobro potomstvo, ako ne daje dobro potomstvo, ako je dobio negativnu ocenu od komisije, on se uklanja, kastrira, a evetualno njegovo potomstvo neće biti priznato - rekao je Milosavljević. 

To rade Slovenci i Hrvati, dodao je. Milosavljević je ocenio da u Srbiji raste broj konja zahvaljujući, pre svega sportskom konjarstvu.

 - U Srbiji, na osnovu čipovanja, a to je jedino merodavno za čitav svet, ima oko 16.000 konja, ni malo ni mnogo, rekao bih zadovoljavajuće - rekao je Milosavljević. 

- U jednom trenutku smo bili pali na 12.000 konja, neke godine devedesetih godina, u jednoj godini, na klanje je otišlo više od 20.000 konja, to je strašno - zaključio je Milosavljević. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti