AKTUELNO

Dečaci koji su pronađeni živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dečaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang, a sada se kao glavni izazov postavlja pitanje kako izvući grupu iz pećine koju mnogi nazivaju lavirintom, u trenutku kada kiša neprestano pada.

Guverner provincije u kojoj se pećina nalazi rekao je da je zdravstveno stanje dečaka i trenera procenjeno protekle noći i da su dečaci zadobili samo manje povrede, prenosi Rojters.

Lekar Sura Džitvati rekao je da dečaci mogu da hodaju i da su preživeli zahvaljujući tome što su ostali tamo gde su i što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita što je, kaže, bilo veoma mudro.

Portparol vlade Ahisit Čajnuvat rekao je da su ronioci tajlandske mornarice i dalje sa dečacima i da spasioci pokušavaju da instaliraju osvetljenje, da dovedu struju i dečacima dostave opremu za komunikaciju.

Spasioci sada moraju da odluče kako najbolje da izvuku grupu, a upozorili su da bi to moglo da potraje, nakon čega će spaseni dečaci i trener biti predati lekarskom timu koji čeka ispred pećine.

Foto: Tanjug

U međuvremenu, dečacima i treneru dostavljeni su energetski gelovi kako bi izdržali dok se ne napravi plan za njihovo bezbedno izvlačenje.

Među opcijama su da se sačeka dok se nivo vode ne spusti ili, pak, da se grupa obuči za korišćenje ronilačke opreme kako bi isplivali iz poplavljene pećine.

Spasioci svim snagama danas ispumpavaju vodu iz pećine na severu Tajlanda, u blizini granice sa Mjanmarom, jer su prognozirane obilne kiše zapretile da iskomplikuju napore u cilju izvlačenja mladog fudbalskog tima, pri čemu su zvaničnici upozorili da će oni morati još da se strpe.

Otkako je 13-člana grupa nestala u pećini Tam Luang, pokrenuti su međunarodni napori potrage za njima, a ronioci su uspeli da kroz uske prolaze i mutnu vodu doplivanju do dečaka i trenera, koje su juče pronašli na izdignutoj steni, oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Na video-snimku koji su spasioci objavili, vide se dečaci, pod svetlošću baterijskih lampi, kako u šorcevima i crveno-plavim majicama sede ili stoje na steni iznad vode.

- Koliko vas ima ovde - 13? Sjajno. Ovde ste već 10 dana. Veoma ste jaki - rekao je dečacima jedan član multinacionalnog spasilačkog tima, na engleskom.

Na snimku se čuje i kako jedan od dečaka zahvaljuje spasiocu.

Drugi dečak zatim pita kada će izaći, na šta spasilac odgovara: "Danas ne. Morate da ronite".

Tajlandski ministar unutrašnjih poslova Anupong Paočinda rekao je da spasioci moraju da udvostruče napore kako bi smanjili nivo vode u pećini.

Kiša i dalje pada u Čijanf Raiju, a od srede će se, kako je prognozirano, i pojačati.

Foto: Tanjug

- Brzo ispumpavamo vodu kako bismo što pre izvukli decu. Ako bude previše padala kiša, nivo vode će porasti i otežati izvalčenje - rekao je ministar novinarima.

Dva britanska ronioca, Džon Volanten i Rik Stenton, prvi su doprli do dečaka, kao veoma iskusni u spasavanju u pećinama, rekao je Bil Vajthaus iz britanskog Saveta za spasavanje iz pećina.

Oni su pronašli nestalu grupu zajedno sa ronilačkim timom "Foke" tajlandske mornarice.

- Spasavanje dece će potrajati", rekao je admiral Naris Pratomsuvan, koji se nalazi na čelu tajlandske mornarice.

Prema njegovim rečima, da bi se iz operativnog centra, uspostavljenog u trećoj komori u pećini, stiglo do mesta gde je grupa pronađena, potrebno je oko tri sata.

Tajlandski premijer je poručio da bi ovaj incident trebalo da bude lekcija za spasanje u slučaju ovakvih nesreća u budućnosti.

#Tajland

#Voda

#deca

#pećina

'