AKTUELNO

Rezultati istraživanja koje je objavio USDA Foreign Agricultural Service, pokazuje da Crnogorci i Srbi jedu ubedljivo najviše svinjskog mesa na svetu. Međutim, sudeći po ovom snimku ljubitelja prasetine ima i u Španiji.

Prema istraživanju koje je objavio USDA Foreign Agricultural Serviceovom svaki Crnogorac godišnje pojede čak 49,6 kilograma svinjskog mesa, dok su Srbi na drugom mestu sa 47,8 kilograma smazane svinjetine.

Španci se nisu našli na ovoj tabeli, ali je izvesno da i oni isto kao i Srbi i Crnogorci sa uživanjem pripremaju ovu slanu poslasticu.

Malo je poznato da su Španci izuzetni poštovaoci svinja. Naime, jedna šunka, koja u proseku teži oko 7 kilograma, u Španiji se prodaje za 600 evra. Iberiko pata negra je autohtona rasa svinje koja živi na Iberijskom poluostrvu i te svinje se hrane isključivo onim što zateknu u prirodi, travom, korenjem i žirom koji im je najveća poslastica i koji njihovom mesu daje poseban kvalitet.

Iberijske svinje se kreću potpuno slobodno u prirodi i svakoj od njih pripada po hektar livada i šuma, što je država Španija propisala i zakonom 2014. godine. Šunka od iberijske svinje se suši oko tri godine i to bez vatre i bez dima.

Šunka od iberijske svinje je više od hrane, a u Andaluziji, gde se i proizvodi, kult hrane uzdignut je na pijedestal.

#Svinja | prase

#Španija

'