AKTUELNO

Vozači su često u nedoumici po ovom pitanju.

U poslednje vreme sve su češće nesreće u kojima učestvuju vozila sa rotacijom. U takvim situacijama uvek se povede polemika: Da li pravila važe i za takva vozila, odnosno da li smeju da prođu na crveno svetlo na semaforu?

Sudeći po komentarima koje je prikupila novinarska ekipa naše redakcije, većina građana, ne samo vozača, misli da nijedno pravilo ne važi za vozila sa rotacijom, odnosno da je takvim vozilima dozvoljeno da prođu na crveno.

Istina je, međutim, drugačija. Portal Pink.rs zatražio je zvaničan odgovor MUP-a Srbije. Kako za naš portal kažu iz Odeljenja za medije i komunikaciju MUP Srbije, sva vozila moraju da poštuju svetlosnu signalizaciju na semaforu.

-Obaveštavamo Vas da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da vozilima sa prvenstvom prolaza, uključujući i vozila hitne medicinske ponoći, nije dozvoljen prolazak na crveno svetlo semafora - kažu iz Odeljenja za medije.

Priznaćete, ovakav odgovor pomalo je neočekivan. Ipak, ako se uzme u obzir da vozilo Hitne pomoći pod rotacijom pre svega ima ulogu spašavanja ljudskih života, a da, ukoliko prođu na crveno svetlo dovode te živote u opasnost, s obzirom na to da vozila iz bočnih ulica ne mogu na vreme da primete rotaciju i čuju sirenu, onda ovakvo pravilo ima smisla.

Životi su na prvom mestu, a ako medicinska ekipa dovede svoj život u opasnost, onda ni životi pacijenata nisu bezbedni.

Uprkos tome, većina građana se ipak slaže da bi trebalo dozvoliti ekipi Hitne pomoći da prođe na crveno svetlo, ukoliko se prethodno zaustavi i dobro pogleda da li može da prođe, a da ne ugrozi nikoga tom prilikom.

S. Antonić

#Hitna pomoć

#MUP Republike Srbije

#Semafor

#Zakon

#vozilo

'