AKTUELNO

Na jezeru Hongze u Kini nastao je zanimljiv snimak koji je stvorio nedoumicu jednom fotografu, ali i svima koji su pogledali video-snimak, da li je reč o čudu ili je ipak u pitanju fatamorgana

Dok je iznad istočnog dela jezera fotograf Ćen Kai snimao brodove, primetio je da se na horizontu pojavljuju prastare kineske građevine, prenosi People's Daily.

Odjednom su se pojavili obrisi nekadašnjeg grada, zgrade, drveće, a na snimku se vidi i vetrenjača. I tu ništa ne bi bilo sporno da taj grad stvarno postoji u blizini.

Foto: Printscreen YouTube/People's Daily, China 人民日报

Inače, snimak je nastao prošle nedelje, a neposredno pre njega padala je kiša, pa se vazduh pročistio i otkrio skroz novi prizor.

Kustos lokalnog muzeja rekao je da se ovaj prastari grad pojavljivao i pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Ovakva pojava naziva se fatamorgana. Reč je o atmosferskoj i optičkoj pojavi koja nastaje zbog prelamanja svetlosti u atmosferi različite temperature. Zbog toga se ponekad čini da se neki objekti, iskrivljeni ili uvećani, nalaze iznad tla ili površine vode.

Ipak, korisnici društvenih mreža danima govore o legendarnom kineskom gradu koji je postojao na obalama ovog jezera pre više hiljada godina.

#Jezero

#Kina

#čudo

'