separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

Danas je ISTOČNI PETAK - Saznajte zašto se na ovaj dan ne posti i šta treba da uradite čim ustanete!


Jedan od naziva za sedmicu po Vaskrsu je prazna nedelja, A PETAK SE TOKOM OVE NEDELJE ZOVE ISTOČNI ILI TRAPAVI.


I petak po Vaskrsu, koji se naziva beli, blagi ili trapavi petak, odnosno petak kada se ne posti, što je i razumljivo, jer mu je prethodio najduži i najstroži post u godini. 

Za ovaj petak, koji se još naziva i svetli petak, po Srbiji i Bosni je rašireniji naziv istočni petak. Naziv mu je nastao od reči istočnik, što znači: izvor, jer je bilo u običaju da se, rano zorom, odlazi na izvore i kladence, gde se obredno, radi zdravlja, umivalo. 

Autor: Beta

Ova okupljanja su prerastala u svetkovinu koja se, uz obed, tu provodila celog dana. Među opisima svetkovanja istočnog petka naročito je upečatljiv opis Brkailije Kasabalije, objavljen u listu "Karaić" 1903. godine, gde se kaže da je početkom ovog veka pravoslavna čeljad iz Sarajeva ovoga dana odlazila na istok, na Benbašu, i umivala se na izvoru Pjenkovac, verujući da je to dobro radi zdravlja, jer je toga dana i Bogorodica izmivala Hristu rane. 

Autor: Tanjug

Nakon umivanja se odlazilo na Borak, osojnu stranu podno Trebevića, gde se ručavalo i ostajalo u druženju i vedrom raspoloženju celi dan.   

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti