separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

Celog života postite sredom i petkom, a ne znate da je BAŠ OVE SREDE POST STROGO ZABRANJEN!


Za vreme takozvanih "trapavih sedmica", Srpska pravoslavna crkva dozvoljava upotrebu svih vrsta hrane, čak i sredom i petkom.


Od najranijih dana sreda i petak smatraju se danima posvećinim postu i molitvi. Ovi se dani poste tokom cele godine, osim u periodima tzv. trapavih nedelja.

Post sredom je određen u znak sećanja na Judinu izdaju Gospoda Hrista, dok petkom postimo jer je Gospod toga dana razapet na krstu. Nepoštovanje ovih posnih dana osuđuje se 69. kanonom sv. Apostola.

Sreda i petak se od davnina poste "na vodi" i bez upotrebe ulja. Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelja čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je samo upotreba ulja i vina.

Međutim, za vreme takozvanih trapavih sedmica, Srpska pravoslavna crkva dozvoljava upotrebu svih vrsta hrane, čak i sredom i petkom. Na taj način se izražava praznični karakter ovih perioda koji obavezno slede nakon velikih praznika.

Autor: Beta

Prva takva nedelja u godini je ona koja sledi posle Božića. Od 7. januara, pa sve do Bogojavljenja 19. januara, dozvoljena je upotreba svih namirnica. Izuzet je samo Krstovdan, kada se strogo posti.

Sledeća trapava nedelja je period koji traje od Vaskrsa do Tomine nedelje. Cela ova sedmica je prazničnog karaktera i u tom periodu strogo je zabranjen post.

Pored toga, u celom periodu Pedesetnice, odnosno, od Vaskrsa pa do Duhova, zabranjen je strogi post "na vodi". Ipak, sreda i petak se ne mrse već se u te dane u ishrani mogu koristiti vino i ulje, a u sredu Prepolovljenja i riba.

Sredom i petkom može se postiti na ulju i u slučaju telesne slabosti. Što se tiče duhovnog posta, sredom i petkom treba se više i usrdnije moliti.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti