AKTUELNO

Izvoz Srbije u BiH premašiće ove godine milijardu evra, rekao je ministar trgovine.

On je, nakon susreta sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Novom Pazaru, naglasio da je posle Nemačke i Italije, BiH treće tržište za srpske proizvode, a četvrti spoljnotrgvinski partner Srbije, pošto je robna razmena dostigla 1,4 milijardi evra sa daljim trendom rasta.

Ljajić je ocenio, imajući u vidu prvih deset meseci ove godine, da će se trend rasta nastaviti.

On je, u vezi bilateralnih odnosa, ukazao i da je ove godine održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, na kojoj su definisane sve oblasti gde postoji mogućnost za bolju saradnju, sa prioriterom unapređenja putne infrastrukture u cilju pospešivanja dalje razmene.

Ljajić je izrazio žaljenje što danas u Novom Pazaru nije došlo do trilateralnog sastanka premijera Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Ahmeta Davutoglua i Zvizdića i dodao, da su preduzeti prvi konkretni pomaci u ekonomskoj trilateralnoj saradnji.

Prema njegovim rečima, ova trilateralna saradnja nije samo priča, već konkretna kooperacija.

S tim u vezi je napomenuo, da je dogovoreno da Srbija i BiH otvore zajedničko turističko ekonomsko predstavništvo u Istanbulu, krajem januara, kao i da je privredama dve zemlje na raspolaganju široka mreža privrednih predstavništava Turske u svetu, koja broji 150 kancelarija.

On je dodao, da je cilj da se sprovede dalja liberalizacija trgovine, podsećajući da je od potpisivanja sporazuma pre pet godina, robna razmena sa Turskom povećana 2,5 puta.

Ljajić je naglasio da je i jučerašnji forum u Beogardu pokazao da postoji ogromno interesovanje turskih privrednika za saradnju sa Srbijom, te izrazio uverenje da će u prvoj polovini iduće godine turske fabrike biti otvorene u Vladičinom Hanu i Nišu.

- Verujem da će naredna godina biti godina velikih turskih investicija u Srbiju - istakao je Ljajić.

On je izrazio nadu da će doći i do investicija u Sandžak, ali je dodao, da to nije lako zbog loše putne infrastrukture i nepovezanosti na autoput, te s tim u vezi ukazao na kreditiranje iz Turske za izgradnju puteva u nerazvnijenim područjima.

Oko toga, kako je rekao, vode se pregovori, a sporni su još visina kamatnih stopa, za koju Srbija insistira da bude 2,5 odsto, kao i da na putevima rade po pola turske i srpske kompanije.

Ljajić je ukazao i na donaciju Turske u visini od 10 miliona dolara za izgradnju aerodroma u Lađevcima, ocenivši da bi to puno značilo za celi Sandžak, jer bi omogućio veći dolazak turista i privrednika iz Turske.

Autor: G.N.

'