AKTUELNO

Ministar za rad Aleksandar Vulin istakao je da će penzije i sva socijalna davanja biti isplaćivana na vreme i u dinar.

- Naredna godina počinje isplatom duga prema vojnim penzionerima. Oko 84 odsto vojnih osiuguranika potpisalo je osiguranje, čak 60.000 je odustalo od tužbe i u januaru će biti isplaćeno 305.000 dinara - kazao je Vulin.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja dodao je da se i dug prema poljoprivrednim penzionerima, koji iznosi oko 66.000, isplaćuje već sada.

- Isplatili smo šest zaostalih rata koje dugujemo od 2003. godine, sve smo vratili bez pozajmnica, kredita i rebalansa, jer smo povećali zaposlenost - rekao je Vulin.

Kada je u pitanju kontrola zloupotreba, inspekcije su, kako je istakao, bile efikasnije.

Jedan od problema s kojim se građani suočavaju, jesu neoverene zdravstvene knjižice, rekao je Vulin i dodao da ljudi ne treba da se dovedu u situaciju da idu u penziju bez staža, već da prijave na vreme.

-Prijavite, nemojte da čekate da dobijete otkaz. Imamo 242 inspektora... Inspektori su imali više od 60.000 inspekcijskih nalaza, pomozite nam da budemo još efikasniji- rekao je ministar.

Istakao je da su zatekli više od 16.000 radnika koji rade na crno, a tri dana kasnije, zaposleno je 11.000.

-Mi smo zatekli preko 16.000 radnika na crno, tri dana kasnije, kad smo otkrili, više od 11.000 je odmah bilo zaposleno. Naplatili smo kazne u vrednosti od više od 250 miliona dinara po kaznama- rekao je Vulin.

Komentarišući najveću akciju protiv korupcije, u kojoj je uhapšeno 80 ljudi, rekao je da "ne treba varati državu, da je dobro što je rečeno šta se misli o zakonu i da je došlo vreme da se sete ko je šta ukrao".

Autor: G.Ninković

'