AKTUELNO

Usvojena rezolucija o podršci planu mirovnog procesa u Siriji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju o podršci planu mirovnog procesa u Siriji. Nacrt sadrži ranije usaglašene rokove za formiranje prelazne vlade i organizovanje izbora pod nadzorom UN.

-Sirija je postala globalni problem terorizma, zbog međjunarodne umešanosti u konflikt,  zbog talasa izbeglica i zbog razmera ljudskog stradanja, za koje  jedino rešenje može da bude na globalnom nivou,  izjavila je podpredsednica Parlamentarne skupstine Saveta Evrope An Braser.

Konačno, Savet bezbednosti UN ima sirijskog "pacijenta na operacionom stolu" i sada mora da pronađe "lek" koji će spasiti tu zemlju, rekla je Braser.

Kako je istakao,  Americki državni sekretar Dzon Keri,  za nekoliko meseci može se videti da li će mirovni proces biti održiv.

On je pozvao kljucne sile, uključujući saveznike Sirije, Rusiju i Iran, da svoje reči pretoče u dela.

-U roku od nešto više od mesec dana, mora se početi sa donošenjem odluka o prenosu dela vlasti i stvaranju tela koje če biti odgovorno da komunicira između sirijske vlade i opozicije sa punim izvršnim ovlašćenjima, naveo je Keri.

Sirijski narod mora da odluči o sopstvenoj budućnosti, istakao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Lavrov je novinarima rekao da nije previse optimistican ali da je učinjen veliki korak.Ono što sada sledi jeste stvaranje mehanizma za nadgledanje primirja, kao i okupljanje najšireg mogućeg spektra opozicionih grupacija u Siriji radi pregovora sa Damaskom.

'