AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas s predsednikom RS fabriku "Orao" u Bijeljini, a tokom posete postignut je dogovor da 50 odsto vlasništva dobije firma koju odredi Vlada Srbije, čime će se kompaniji obezbediti sigurnost posla i novi tehnološki korak koji je neophodan.

Vulin i Dodik su pre sastanka sa rukovodstvom kompanije položili venac u Spomen sobu poginulim radnicima - borcima, u krugu kompanije.

Ocenivši da je Orao jedno od strateški važnih preduzeća za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji, te navodeći da Ministarstvo odbrane to veoma dobro zna, Vulin je rekao da je upravo zbog toga i ove godine u poslove s tom kompanijom uloženo više od tri miliona evra.

- Kompanija može da računa u narednih pet godina da obim saradnje neće padati ispod toga. Za nas je Orao veoma bitan, baš kao što je i Republika Srpska beskrajno bitna za Republiku Srbiju. Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije, Republika Srpska može da računa na pomoć i podršku - i diplomatsku, i političku i ekonomsku, i ta podrška nikada neće biti deklarativna samo na lepim željama i zajedničkim pojavljivanjima - rekao je Vulin.

Kako je naveo, ta će se podrška ogledati i u otvaranju novih radnih mesta, otvaranju mostova, ulaganju novca u ono što je bitno za Republiku Srpsku.

Dodao je da "Orao", kao i fabrika motora specijalne namene na Palama i banjalučki "Kosmos", mogu da računaju na punu podršku Ministarstva odbrane Srbije koje će uvek svoje poslove "na prvom mestu zaključivati sa preduzećima iz Republike Srpske".

- Republika Srpska može da se mirno i sigurno osloni na nas, na Ministarstvo odbrane, na Vladu Srbije, i sa punim poverenjem da posmatra i politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića - poručio je ministar.

Predsednik Dodik zahvalio je, pre svega, svim radnicima "Orla" na "vanljudskim naporima" da sačuvaju fabriku, ističuići da je ponosan na tu fabriku, ali i današnji dogovor da 50 odsto vlasništva dobije firma koju odredi Vlada Srbije, čime će se, dodao je, omogućiti sigurnost posla i obezbediti novi tehnološki korak koji je neophodan.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je zahvalio i ministru Vulinu, ne samo na Orlu, nego i na Kosmosu i na fabrici na Palama, te poručio da je Srbija najvažnija zemlja za regionalnu stabilnost i da je na čelu sa Aleksandrom Vučićem rekla da je "spremna da brani svoju slobodu svog naroda u celini".

- Mi smo pročitali da to znači i našeg prostora. Zato možemo zajedno da ulazimo u vlasničke i poslovne odnose. Tu najveći doprinos daje ministar odbrane Aleksandar Vulin i nadam se da ćemo brzo rešiti sve po tom pitanju - rekao je predsednik Republike Srpske.

Direktor bijeljinskog "Orla" Milan Prica izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom i postignutim dogovorom, navodeći da je cilj posete bio proširenje saradnje i ulaganje u fabriku.

- Moramo je održati jer je biser na ovim prostorima, a da nije bilo Republike Srbije mi ne bismo ni opstali. Danas je najveći kupac, odnosno korisnik naših usluga, Srbija. Napomenuo bih da mi radimo za ceo svet i živimo od našeg rada - rekao je Prica i posebno pohvalio radnike u fabrici koji su postigli dogovor da im plata kasni jedan mesec kako bi kupili novu opremu.

Kompanija "Orao" a.d . za remont i proizvodnju u Bijeljini bavi se delatnošću u okviru vazduhoplovstva. Osim važnog partnerstva sa Republikom Srbijom, "Orao" između ostalog izvozi motore na indijsko, englesko i italijansko tržište.

#Aleksandar Vulin

#Milorad Dodik

'