AKTUELNO

Skup sa kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio poruku da će država Srbija i dalje biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, da dogovora s Albancima još nema, ali da je apsolutna laž da je bilo ko spreman da potpiše nezavisnost Kosova okupio je danas u Kosovskoj Mitrovici veliki broj Srba južne pokrajine.

Da saslušaju predsednika došli su ne samo Srbi iz severnog dela KiM, već i oni iz Kosovskog pomoravlja, koji su, i pored blokada i barikada, koje su postavljali Albanci, uspeli da stignu do Mitrovice, a, prema proceni KPS, bilo ih je 10.000 do 12.000.

Srbi su svom predsedniku dali podršku za sve ono što čini za njih i Srbiju na skupu koji je protekao bez ijednog incidenta, a okupljeni su, na prepunom šetalištu u centru Kosovske Mitrovice, sa nepodeljenom pažnjom pratili ono što je Vučić imao da im kaže.

Građani su nosili zastave Srbije, a rudari Trepče svoje zastave, a sve su "ispratili" dobošari koji su nosili majice sa natpisom "Kosovsko pomoravlje" .

Foto: Tanjug

Sa razglasa i podijuma puštana je muzika, kosovsko-metohijske pesme, kao i one posvećene oslobodilačkim ratovima Srbije, poput "Tamo daleko", a stranačka obeležja nisu primećena.

Miting je počeo intoniranjem himne "Bože pravde" u izvođenju KUD "Kopaonik" iz Leposavića, a dobar deo građana srpsku je himnu pevao je zajedno sa njim.

Posle obraćanja, predsednik Srbije pridružio se okupljenima i zajedno sa njima pevao pesmu "Ovo je Srbija".

Čitav skup pratio je i veliki broj građana sa terasa zgrada duž šetališta koje vode ka mostu na Ibru.

Foto: Tanjug

Na samom mostu, ka južnom delu grada, nisu bile primećene nikakve posebne aktivnosti, već uobičajen jedan džip karabinjera i nešto pripadnika kosovske policije.

Na šetalištu je bio instaliran i veliki video bim sa koga su okupljeni Srbi mogli da prate govor predsednika Republike.

Posle završenog skupa, Srbi sa KiM su ocenili da je predsednik Republike uputio poruku mira među narodima i da mu njegova poseta mnogo znači u ovim teškim vremenima i daje im podstrek da ostanu na svojim ognjištima.

Jedan od njih je rekao da Vučić ima podršku naroda na KiM, jer, kako kaže, imaju poverenja u njega.

- U to nemojte da sumnjate - rekao je jedan Mitrovčanin, i dodao da je predsednik govorio realno i istinito.

#Kosovo i Metohija

#Kosovska Mitrovica

#Srbija

'