AKTUELNO

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi otvorio je temu o podeli Kosova i Metohije. Prvo je izjavio da je to mogući deo rešenja kosovskog pitanja, a potom je izjavu demantovao, navodeći da su prištinski mediji to pogrešno preneli.

Branko Radun, politički analitičar, komentarišući da li postoji mogućnost podele Kosmeta, rekao je da do sada američka politika nije želela podelu kao neku opciju, i da se to nije moglo čuti od njih.

- Očigledno je da sada žele neku vrstu rešenja, koje bi bilo koliko-toliko izbalansirano, jer se do sada albanska strana tretirala kao saveznička, a Srbe su tretirali kao nekog sa kim su Amerikanci ratovali 1999. godine - kazao je Radun.

Prema njegovim rečima, vide se neki novi signali i izjava Delavija govori da se nešto menja.

- Za sada ja ne vidim da je to baš promena stava, već probni baloni, testiranje zainteresovanih za Balkan. Čak kada je Tramp pobedio na izborima pričalo se o mogućoj podeli, pa neko vreme nije, i to je bila neka vrsta probnih balona - ocenio je Radun.

Foto: TvPink Printscreen

Zoran Milivojević, diplomata rekao je da Delavijeva izjava pokazuje promenu njegovog stava.

- On je do sada tvrdo nastupao, bez diskusije, Kosovo je nezavisno i tu nema šta dalje da se razgovara. Ovaj nastup je interesantan, prvo da li se radi o promeni njegovog stava, ili iza toga možda stoji neka institucija, na primer Stejt Department, jer američki ambasadori po pravilu ne daju izjave, a da to ipak nema uporišta u Stejt Departmentu. Ozbiljna su država i ozbiljno nastupaju - izjavio je Milivojević.

Kako dodaje, to je prvo nešto što pokazuje da se nešto događa.

Foto: TvPink Printscreen

- Druga stvar, to je činjenica da se ne može ta stvar rešiti bez Srbije. O čemu god pričali, Srbija je jasno pokazala, posebno na poslednjim razgovorima u Briselu, da nema promene srpskog stava, dakle da nema priznanja, da kompromis nije priznanje samoproglašene nezavisnosti. Prema tome, ako bilo ko ima interesa da se ta stvar završi nekom normalizacijom, ili nekim aranžmanom, koji bi podrazumevao jedno trajno, stabilno stanje, mora se uvažiti interes Srbije - istakao je Milivojević.

On naponje da je za Evropljane koji su priznali samoproglašenu nezavisnost Kosmeta ta stvar rešena, ali da se vidi jasna promena, a to je da se bez Srbije ništa ne može rešiti.

- Vidi se i to da je nezavisno Kosovo neuspeo projekat. Mislim da i oni sami imaju problema, da ih boli glava. Vidi se da to ne može kao država da opstane, da to nema nikakvog smisla. Prema tome, to je ozbiljan problem i za njih i traži se rešenje koje mora da uvaži srpske interese - naglasio je Milivojević.

Radun je, nadovezavši se, rekao da je to Tači posredno priznao u nekim izjavama.

- Priznao je da se mora doći do sporazuma, i da Srbi i Albanci moraju da naprave dogovor, da bi Kosovo moglo da opstane. Na neki način, on je potvrdio to javno - kazao je Radun.

Pročitajte još: ZARATILI JANKOVIĆ I ĐILAS: Lider PSG neće sa Dverima, pravi svoj opozicioni blok?!

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'