AKTUELNO

Ramuš Haradinaj uputio je otvorene pretnje u slučaju da rešenje za Kosovo bude podela teritorije, dok američki ambasador priča te jednu, te drugu priču, pa je zvaničan stav SAD po ovom pitanju i dalje nejasan.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi rekao je u intervjuu KTV-u da bi Beograd i Priština trebalo da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Nekoliko sati kasnije, demantovao je sam sebe uz opasku da ne treba verovati lažnim vestima.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj ostaje pri svom stavu: za njega svaka podela pokrajine značila bi rat i novu tragediju na Balkanu.

Pročitajte još: HARADINAJ NE PRESTAJE DA PRETI I PRIZIVA ZLO: Podela Kosova znači rat, svako ko o tome govori doneće TRAGEDIJU NA BALKAN

Ovaj put je Haradinaj iz Prištine upozorio bez oklevanja da je rizično govoriti o podeli i razmeni teritorije.

Priča o podeli Kosova je vrsta probnog balona, odnosno, ima za cilj da ispita stavove i kod jedne i kod druge strane - kaže za TV Pink Marija Đorić, naučni saradnik sa Instituta za političke studije iz Beograda i ekspert za terorizam.

Foto: TV Pink

On bi morao prvo da se zapita koji je njegov dug prema pravdi i da odgovara za ratne zločine pre nego što bilo šta kaže o novom ratu - kaže direktor Centra za proučavanje globalizacije dr Dejan Miletić.

Foto: TV Pink

On je činilac koji snažno destabilizuje situaciju i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Protivi se bilo kakvom dogovoru u narednom periodu i može ozbiljno da sa svojom kriminalnom grupacijom destabilizuje situaciju i izazove incidente. Na Vašingtonu je da ga disciplinuje - kaže za Pink Milovanom Drecunom, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Foto: Tanjug

U dugotrajnom pregovaračkom procesu verovatno će biti još sličnih diplomatskih manevara, a ovaj je pokazao da Priština još uvek nije spremna za istinski kompromis, zaključuju sagovornici TV Pink.

#Priština

#Ramuš Haradinaj

'