AKTUELNO

Namera SAD da uvede nove carine na uvoz automobila je još jedan štetan udarac nemačkim ekonomskim odnosima sa SAD, izjavio je danas predsednik Asocijacije privrednih komora Nemačke, Erik Švajcer.

- Trebalo bi da na to gledamo skoro kao na provokaciju - izjavio je Švajcer, dodajući da će tarife koštati dodatnih šest milijardi evra godišnje, prenosi agencija AP.

- Sve mi je jači utisak da SAD više ne veruju u nadmetanje za ideje i klijente, već samo u zakon džungle. Sve sam zabrinutiji u pogledu toga što se SAD konstantno udaljavaju od slobodne i pravedne svetske trgovine - dodao je on.

Američki predsednik Donald Tramp je nešto ranije naredio istragu o uvozu automobila, što bi moglo da uzrokuje nove tarife.

Tramp je izjavio da je industrija automobila "ključna za jačanje SAD kao nacije" i izdao naredbu Ministarstvu trgovine da sprovede istragu, prenosi BBC.

To je prouzrokovalo pad akcija najvećih nemačkih automobilskih kompanija - BMW-a, Dajmlera i Folksvagena - koje zajedno imaju udeo od preko 90 odsto na severnoameričkom tržištu premijum automobila.

Akcije BMW-a i Dajmlera su pale za čak 3,1 odsto u jutrošnjem trgovanju, a VW-a za čak 2,5 odsto, prenosi agencija Rojters.

#Ekonomija

#Nemačka

#SAD

'